Orbán: Magyarország a Szerb Köztársaságot is tiszteletbeli szomszédjának tekinti

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 29.

Külpol

A miniszterelnök támogatásáról biztosította Milorad Dodikot a vasárnapi boszniai választások előtt.

Orbán Viktor nyomatékos támogatásáról biztosította a boszniai szerbeket és vezetőjüket, Milorad Dodikot a vasárnapi boszniai választások előtt – írja a 444 a Balkan Insight cikkére hivatkozva.

„Magyarország és Szerbia szomszédok, de Magyarország a Szerb Köztársaságot is tiszteletbeli szomszédjának tekinti” – mondta Orbán Viktor a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság választópolgáraihoz intézett videoüzenetében a bosznia-hercegovinai általános és elnökválasztás előtt. Az üzenetet Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) közösségi oldalakon osztották meg.

Dodik Twitteren reagált a biztatásra:

„Köszönöm Orbán Viktornak, a nagy államférfinak, és a szerb nép barátjának a támogatást.”

Orbán a videóban Dodikkal való barátságáról és a szerbekhez fűződő kapcsolatáról is beszélt. „Olyan embert ismertem meg benne, aki kész a béke megőrzésére, aki nyitott a párbeszédre, aki az [1995-ös] daytoni megállapodás tiszteletben tartása mellett áll ki, és aki mindig, minden alkalommal megvédi a szerb nép érdekeit” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Dodik a Szerb Köztársaság elnöki posztjára utazik, amelyet 2010-től 2018-ig töltött be, amikor is távozott az államelnöki posztra. Orbán, akinek kormánya évekig kevés figyelmet fordított Boszniára, 2019 óta szorosabbra fűzte kapcsolatait Dodikkal.

Tavaly decemberben, a Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) központjában, Banja Lukában tett látogatása során Orbán 100 millió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter az első részlettel, 35 millió euróval érkezett Boszniába.

Decemberben Orbán arra figyelmeztetett, hogy Magyarország blokkolni fog minden olyan uniós lépést, amely Milorad Dodik boszniai szerb vezető szankcionálására irányul szeparatista tervei miatt. A magyar miniszterelnök „a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsának” nevezte Szerbiát és a boszniai szerbek uralta Szerb Köztársaságot.

Dodik törekvéseivel és a Szerb Köztársasággal decemberi cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.