Orbán: Magyarország a Szerb Köztársaságot is tiszteletbeli szomszédjának tekinti

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 29.

Külpol

A miniszterelnök támogatásáról biztosította Milorad Dodikot a vasárnapi boszniai választások előtt.

Orbán Viktor nyomatékos támogatásáról biztosította a boszniai szerbeket és vezetőjüket, Milorad Dodikot a vasárnapi boszniai választások előtt – írja a 444 a Balkan Insight cikkére hivatkozva.

„Magyarország és Szerbia szomszédok, de Magyarország a Szerb Köztársaságot is tiszteletbeli szomszédjának tekinti” – mondta Orbán Viktor a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság választópolgáraihoz intézett videoüzenetében a bosznia-hercegovinai általános és elnökválasztás előtt. Az üzenetet Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) közösségi oldalakon osztották meg.

Dodik Twitteren reagált a biztatásra:

„Köszönöm Orbán Viktornak, a nagy államférfinak, és a szerb nép barátjának a támogatást.”

Orbán a videóban Dodikkal való barátságáról és a szerbekhez fűződő kapcsolatáról is beszélt. „Olyan embert ismertem meg benne, aki kész a béke megőrzésére, aki nyitott a párbeszédre, aki az [1995-ös] daytoni megállapodás tiszteletben tartása mellett áll ki, és aki mindig, minden alkalommal megvédi a szerb nép érdekeit” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Dodik a Szerb Köztársaság elnöki posztjára utazik, amelyet 2010-től 2018-ig töltött be, amikor is távozott az államelnöki posztra. Orbán, akinek kormánya évekig kevés figyelmet fordított Boszniára, 2019 óta szorosabbra fűzte kapcsolatait Dodikkal.

Tavaly decemberben, a Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) központjában, Banja Lukában tett látogatása során Orbán 100 millió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter az első részlettel, 35 millió euróval érkezett Boszniába.

Decemberben Orbán arra figyelmeztetett, hogy Magyarország blokkolni fog minden olyan uniós lépést, amely Milorad Dodik boszniai szerb vezető szankcionálására irányul szeparatista tervei miatt. A magyar miniszterelnök „a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsának” nevezte Szerbiát és a boszniai szerbek uralta Szerb Köztársaságot.

Dodik törekvéseivel és a Szerb Köztársasággal decemberi cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk