Az Európai Bizottság beperli Máltát az aranyútlevél-program miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 29.

Külpol

Mivel az nem összeegyeztethető az uniós jogszabályokkal.

Az Európai Bíróság keresetet indít Málta ellen az uniós bíróságon az úgynevezett aranyútlevél-program miatt – közölte szerdán a brüsszeli testület. A program lehetővé teszi a tehetős külföldiek számára, hogy egy bizonyos díj megfizetése vagy befektetések ellenében máltai állampolgárságot vásároljanak az országhoz való mindennemű kötődés nélkül.

A máltai útlevél birtoklása lehetővé teszi az unión kívüli külföldiek számára, hogy az EU-s országokban éljenek és dolgozzanak. A bizottság szerint azonban ez a gyakorlat nem egyeztethető össze az uniós jogszabályokkal. Bár Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően Málta felfüggesztette ezt a rendszert az orosz és fehérorosz állampolgárok számára, más országok polgárainak továbbra is nyitott maradt az állampolgárság-vásárlási lehetőség.

Az EU végrehajtó testülete áprilisban felszólítást küldött a máltai kormánynak a visszás gyakorlat teljes mértékű megszüntetése végett, Valletta azonban nem foglalkozott kielégítően a bizottság által felvetett aggályokkal. Az EU tavaly Ciprus és Bulgária ellen hasonló okokból indított eljárást, a két ország le is állította programját. Málta egyelőre elzárkózik ettől, mivel az aranyútlevél-program jelentős bevételt jelent az ország számára. A szigetország 2013 óta 1,1 milliárd eurónyi (465 milliárd forint) jövedelemre tett szert a programnak köszönhetően.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk