Orbán: Magyarország nem vet ki szankciókat az orosz gázzal és olajjal szemben

  • narancs.hu
  • 2022. március 9.

Külpol

Szerinte ez elviselhetetlen terhet jelentene Magyarországra nézve. 

„Világossá tettem, hogy nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját” – mondta Orbán Viktor szerdai videós bejelentkezésében, amiben arról beszélt, hogy Magyarországnak továbbra is szüksége van az Oroszországból érkező gázra és olajra. 

A videóban arról beszélt, hogy tegnap a közép-európai miniszterelnökökkel, ma az Európai Tanács elnökével tárgyalt, holnap pedig az összes uniós miniszterelnökkel fog tárgyalni. Ezek középpontjában a béke megteremtése, valamint a háború gazdasági következményei állnak. 

„Ha a szankciókat kivetjük az olajra és a gázra, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor következmények még sokkal súlyosabbak lesznek. Magyarországot ráadásul aránytalanul terhelnék, hiszen Magyarországon az összes elfogyasztott 85 százaléka érkezik Oroszországból, a magyar háztartások 85 százalékát működtetjük gázalapon, és az üzemanyagot olajból állítjuk elő, amelynek 64 százaléka pedig szintén Oroszországból érkezik”.

Az Egyesült Államok kivetettek a szankciókat ezekre a termékekre, viszont Orbán szerint Magyarországnak ugyanez „elviselhetetlen terhet” jelentene, ezért nem lehet arról szó, hogy mi is csatlakozzunk ehhez. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk