Az oroszok szétbombáztak egy gyerekkórházat Mariupolban

  • narancs.hu
  • 2022. március 9.

Külpol

Zelenszkij szerint többen, köztük gyerekek is a romok alatt rekedtek.

Egy szülészeti és gyermekosztály semmisült meg egy orosz légicsapásban Mariupol kórházában – közölte a BBC helyi forrásokra hivatkozva. „Az orosz megszálló erők több bombát dobtak a gyermekkórházra. A pusztítás óriási” – idézi a brit hírtelevízió portálja mariupoli tisztségviselők közleményét. 

A regionális katonai közigazgatás vezetője, Pavlo Kirilenko videót tett közzé a Facebookon, amelyen látható a légicsapás során okozott rombolás.

Kirilenko azt írta, Oroszország „nemcsak az államok és népek közötti kapcsolatok határát lépte át, hanem az emberség határát is”.

A bombatámadással kapcsolatban Volodimir Zelenszkij a Twitteren közölt videót, a hozzáfűzött bejegyzésben pedig arra figyelmeztetett, felnőttek és gyerekek rekedtek a romok alatt. „Meddig lesz még a világ cinkos abban, hogy figyelmen kívül hagyja a terrort?” – írta. Az ukrán elnök ismét repüléstilalmi zóna kialakítását sürgette, és arra szólította fel a nyugati államokat, hogy állítsák meg a gyikosságokat.

Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő is a Twitteren posztolt a pusztításról. 

Bejegyzése szerint sok nő veszítette életét, de gyermek és újszülött áldozatokról – ahogy írja – nincs információ.

Szerhij Orlov, Mariupol alpolgármestere a BBC-nek azt mondta, a városban az emberek dühösek és nem hiszik el, hogy mindez megtörténhetett. Mariupolban egyébként már napok óta nincs villany, víz és fűtés, az oroszok pedig tűz alatt tartják a lakosság kimenekítésére használt humanitárius folyosót.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk