Orbán nem fogadta az amerikai kongresszus tagjait
66028390_10157345979711575_5942382206600085504_o.jpg

Orbán nem fogadta az amerikai kongresszus tagjait

  • narancs.hu
  • 2019. július 4.

Külpol

A republikánus és demokrata szenátorok és képviselők aggódnak az oroszok magyarországi befolyása és az oligarchák növekvő hatalma miatt.

A héten Budapestre látogatott egy amerikai delegáció, mely republikánus és demokrata szenátorokból illetve képviselőkből állt, és lesújtó vélmennyel távoznak hazánkból. Komolyan aggódnak demokrácia állapota, a bíróságok és a független média valamint Oroszország növekvő befolyása miatt, derül ki a közleményükből, melyet a Népszava ismertetett.

A delegáció a héten meglátogatta a Fidesz által támadott Auróra közösségi házat, a Budapestről elüldözött CEU-t, valamint találkoztak civil szervezetek képviselőivel és újságírókkal is. Szerettek volna tárgyalni a miniszterelnökkel is, de Orbán helyett csak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Németh Zsolttal, a Parlament külügyi bizottságának elnökével sikerült beszélniük.

A szenátorok ezek után kiadott közleményükben úgy fogalmaznak, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a magyarországi demokrácia megerősítésére tett törekvéseket. Számos beszélgetésben részt vettünk a Budapesten töltött idő alatt és csalódottak vagyunk, hogy nem találkozhattunk Orbán Viktor miniszterelnökkel.“ Azt is hozzátették, hogy

„az oligarchák és a pártemberek növekvő befolyása az olyan független intézményekre, mint a bíróságok és a média, egyre fenyegetőbb”

Ben Cardin demokrata szenátor azt mondta „továbbra is úgy látjuk, hogy egy erős, demokratikus Magyarország lenne a legjobb partner az Egyesült Államok és a NATO tagországok számára. Sajnálattal tölt el minket, hogy nem beszélhettünk Orbán Viktorral

azokról az intézkedésekről, amelyeket kormánya tett a demokrácia alappilléreinek aláásására és amely ajtót nyitott az orosz befolyásnak és utat engedett a korrupciónak.“

„Magyarország hűséges szövetségesünk, de aggodalommal tölt el minket a demokratikus intézmények tönkretétele és a növekvő orosz befolyás“ hangsúlyozta Tom Cole republikánus képviselő.

Figyelmébe ajánljuk