A finn nagykövet: meghallgatnák a magyar kormányt a 7-es cikk szerinti eljárásban

Külpol

Finnország uniós elnöksége alatt továbblendülhet a Sargentini-jelentéssel elindított folyamat.

A friss Magyar Narancsnak adott interjút Markku Virri, Finnország budapesti nagykövete. A beszélgetés apropója az volt, hogy július 1-vel Finnország vette át az Európai Unió tanácsának soros elnökségét.

Egy rövid részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Mit szeretne elérni Finnország a következő hat hónapban?

Markku Virri: Négy fő területen szeretnénk előrelépni: az uniós alapértékek és a jogállamiság védelmében, a versenyképes és társadalmilag összetartó EU elősegítésében, a klímaváltozás elleni globális küzdelemben és az állampolgárok biztonságának megerősítésében.

MN: Kezdjük a jogállamisággal. A magyar médiában többen azt jósolták, hogy a finn elnökség továbbléphet a Tanácsban a Magyarország ellen indított 7-es cikk szerinti eljárással. Meg tudja ezt erősíteni?

MV: A Magyarországgal kapcsolatos 7-es cikk szerinti eljárás tíz hónapja van az EU napirendjén, a tagállamok jelentős csoportja elvárja a folyamat továbbvitelét. Az eljárás része a magyar kormány meghallgatása, most a meghallgatások időzítése a kérdés. A finn elnökség részéről megvan a készség a meghallgatások időpontjának kitűzésére, de még csak tervekről hallottam, végső döntés nincs. Még nem dőlt el, hogy az első meghallgatásra már júliusban sor kerül-e, vagy csak később.

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Azt mondta, sok tagállam támogatja a meghallgatást, de úgy tudni, néhányan meg ellenkeznek. Törekedni fognak a konszenzusra?

MV: Szükség lesz további egyeztetésekre, ezért nem tudok még pontos dátumot mondani. Az elnökség kötelessége, hogy elősegítse a folyamatot, hogy előre lehessen lépni a jogállamiság ügyében.

A Magyar Narancs 2019. július 4-i lapszámában olvasható interjúban Markku Virri szót ejt még Finnország klímavédelmi törekvéseiről, arról, hogy mit gondolnak a kötelező menekültkvótáról, és hogy miképp látják a sajtószabadság és a civil szervezetek helyzetét Magyarországon. Fizessen elő a lapra itt!

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk