Orbán nem tapsolta meg Zelenszkijt

  • narancs.hu
  • 2023. február 9.

Külpol

A szemkontaktust is kerülte. 

Tapssal köszöntötték az Európai Unió vezetői a Brüsszelbe látogató Volodimir Zelenszkijt. Amikor a közös képhez összeálltak, Zelenszkij érkezett meg utoljára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kíséretében. Az erről készült videón látszik, hogy Orbán Viktor szinte egyedüliként nem tapsol, és úgy tűnik, hogy igyekezett kerülni az ukrán elnök tekintetét – írja a hvg.hu

Bár Zelenszkijt éppen elé állítják be a csoportképhez, Orbán többször is a saját cipőjére néz, és ez főleg amiatt feltűnő, mert az összes többi európai kormány- és államfő egyenesen az ukrán elnökre tekint érkezésekor, jegyzi meg a portál. 

Mint ismert, a két kormányfő viszonya nem felhőtlen a háború kitörése óta. Orbán Viktor például nem utazott el Kijevbe annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij hivatalosan meghívta. Továbbá a magyar kormány folyamatosan kóstolgatja az ukrán elnököt, a kormányközeli médiában igyekeznek nevetségessé tenni. Orbán április 3-án, miután megnyerte a Fidesz az országgyűlési választásokat, győzelmi beszédében azt mondta, az egész világ összeesküdött ellenük Zelenszkijjel együtt, de így is sikerült győzniük. 

Ugyanakkor az ukrán kormányfő is kritizálta Orbánt többször is. Márciusban azt mondta, el kell döntenie, ki mellé áll az orosz-ukrán háborúban, egy másik alkalommal pedig kijelentette, Orbán Moszkva felé félúton elhagyta az őszinteségét, írja a hvg.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?