Orbán szerint a tradicionális politikusok csak ugyanazt az európai „blablát” ismétlik, ezért Babiš javaslatát támogatja az európai migrációs krízis megoldására

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 1.

Külpol

Babiš nonszensznek minősítette a kötelező kvótákat, szerinte nem szabad több menekültet befogadni, és szükség van egy Afrika-tervre.

Rövid munkalátogatást tett Andrej Babiš cseh miniszterelnök Budapesten péntek este, ahol Orbán Viktor kormányfővel folytatott négyszemközti megbeszélést – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Az eseményről nem tájékoztatták előre a sajtót, de úgy tűnik, az állami hírügynökséget sem, hisz’ az MTI is csak a közös sajtótájékoztató hanganyagát kapta meg.

false

 

Fotó: MTI

Orbán Viktor cseh újságírók előtt kijelentette, „észszerű Andrej Babiš cseh miniszterelnök javaslata az európai migrációs krízis megoldására, és Magyarország boldogan támogatja azt”.

Orbán elmondása szerint kíváncsi volt egy nem tradicionális politikus véleményére a migráció kérdéséről, mert a tradicionális politikusok ugyanazt az európai „blablát” ismétlik, és ugyanazt a megközelítést alkalmazzák. A magyar miniszterelnök szerint a cseh miniszterelnöknek van egy világos elképzelése arról, hogy hogyan kellene kezelni a jövőben – egy, az eddigiektől eltérő módon – a migrációs krízist Európában. Szerinte ez egy észszerű javaslat, amelyet Magyarország boldogan támogat.

Néhány éve Magyarország olyan helyzetben volt, hogy mindenki azt mondta, hogy a szárazföldi migráció megállíthatatlan, de úgy gondolták, hogy ha van erre kellő akarat, akkor van megoldás is. Most az a kihívás Európa előtt, hogy megállítsák a tengeri migrációt, és ebben Olaszország nagyon fontos feladatot teljesít. Az olasz kormánynak be kell bizonyítania, hogy ezt is meg lehet tenni – utalt Orbán Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel folytatott találkozójára, hozzátéve, reméli, sikerrel járnak.

A kritikákról szólva Orbán azt mondta, ez a demokrácia része. Véleménye szerint két táborra oszlik az EU a migráció ügyében, az egyik, amely pártolja, Emmanuel Macron francia elnök vezetésével, és a másik, amelyik megállítaná – ennek része Magyarország is. A kritikák is azért jönnek, mert elkezdődött a kampány a jövő évi EU-s választásokra.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök felidézte legutóbbi találkozását Orbán Viktorral, mikor a júniusi EU-csúcson, amelyen – mint fogalmazott – a kötelező kvóták ellen és az illegális migránsok önkéntes alapon való áthelyezése mellett harcoltak.
A cseh kormányfő „nonszensznek” minősítette a kötelező kvótákat, a róla való beszéddel pedig véleménye szerint Európa éveket vesztegetett el. Ezért Babiš szerint Európa számára nagyon fontos, hogy globális megoldás szülessen az illegális migráció problémájára.

Fontos, hogy az olyan nem „nagy államok”, mint Csehország és társai rendelkezzenek ötletekkel e témát illetően, és a tőlük telhető legjobban igyekezzenek megvalósítani azokat.
Andrej Babiš korábbi tervét vázolva úgy nyilatkozott, hogy Görögországnak, Olaszországnak, Máltának és Spanyolországnak világosan ki kell mondania, hogy nem fogadnak be menekülteket. Ezután Marokkóval, Algériával, Tunéziával, Líbiával és Egyiptommal kell tárgyalni, hogy a határaikon állítsák meg a migrációt. „Szükségünk van egy Afrika-terve, minden egyes ország számára, ahonnan a migránsok érkeznek. Ezek gazdasági migránsok, nem a háború elől menekülnek.”

Figyelmébe ajánljuk