Megszűnhet az óraátállítás

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 31.

Külpol

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett.

Az évenként kétszer esedékes óraátállítás felülvizsgálatát először Finnország kezdeményezte, miután állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy szüntessék meg ezt a rendszert, és maradjon a nyári időszámítás. Az ügyben az Európai Unió konzultációt is tartott, amely során 4,8 millió ember vett részt, ebből 80 százalék az óraátállítás megszüntetését szeretné.

„Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk” – mondta Juncker pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. Ehhez első lépésként az Európai Bizottságot kell meggyőzni, utána pedig az Európai Parlamentnek, illetve a tagállamoknak kell cselekedniük az ügyben.

Az EP februárban kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát, és felkérte az EB-t, hogy értékelje az ügyet szabályozó irányelvet, és szükség esetén tegyen javaslatot a módosításra. Az EP indoklása szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a márciusban és októberben esedékes óraátállítás körül az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom, az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás viszont jelentéktelen mértékű.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk