Orbán szerint Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna pedig nem szuverén állam

  • narancs.hu
  • 2023. június 27.

Külpol

A magyar miniszterelnök a Bildnek adott interjúban azt mondta a Prigozsin-puccsról, hogy nincs jelentősége.

Hírszerzőink szerint nem volt jelentősége

ezt mondta Orbán Viktor Jevgenyij Prigozsin puccskísérletéről a német Bildnek adott interjújában. A miniszterelnök szerint az, hogy ilyesmi előfordulhat a Oroszországban, egyértelműen mutatja Putyin gyengeségét, ám az, hogy a puccs 24 órán belül véget ért, épp az orosz elnök erejét bizonyítja.

Aki arra spekulál, hogy Putyint leváltják, vagy megbukik, az nem ismeri az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat”

– mondta. Ennek vége, de a háború folytatódik – tette hozzá Orbán, majd közölte, hogy csakis a béke szempontjából vizsgálja a háborút és a puccs nem olyan esemény, ami közelebb hozza a békét, így nincs jelentősége. Szerinte a legfontosabb elérni a tűzszünetet és valahogy békét kötni – jelentette ki.

A magyar miniszterelnök az interjú során magához hűen propagandának minősítette az orosz kormányzat mások által vélelmezett gyengeségét, míg az oroszbarátság vádját provokációnak tekintette. Elmondása szerint ő a magyarokért küzd és nem érdekli sem Putyin, sem Oroszország. Azt mondta, a háborút realistaként értékeli, és bár nem akar olyasvalakinek tűnni, aki ne remélné, hogy az ukránoknak van esélyük a túlélésre, szerinte az a fajta együttműködés, ami Ukrajna és a Nyugat között zajlik, kudarcot vallott.

Az ukránok hamarabb fogynak ki a katonákból, mint az oroszok”

– jelentette ki. Majd felmondta azt az orosz propagandadumát, mely szerint mindent Amerika irányít, és Ukrajna már nem egy szuverén állam, hiszen sem pénze, sem fegyverei nincsenek, és csak azért tud harcolni, mert a Nyugat támogatja. Ezért szerinte akkor lesz béke, amikor az amerikaiak úgy döntenek.

A lap megkérdezte Orbántól, mikor beszélt utoljára Putyinnal, amire a miniszterelnök azt felelte, hogy 2022 februárjában, néhány héttel a háború kitörése előtt. Ez azonban tudható, hogy nem igaz, hisz' Orbán Viktor még 2022 tavaszán is egyeztetett telefonon az orosz elnökkel, és többek között a bucsai mészárlás is szóba került közöttük.

Orbán ezt követően továbbra is azt sulykolta, hogy az Egyesült Államoknak kellene tárgyalnia az oroszokkal és egy új biztonsági rendszert létrehozni, amiben meg kell találni Ukrajna helyét.

Arra a felvetésre, hogy ebben az esetben Putyin győzne, és vajon nem menne-e tovább Lengyelország, Észtország, vagy Litvánia ellen, Orbán szerint Putyin ilyet azért nem tenne, mert a háború bebizonyította, hogy a NATO erősebb Oroszországnál.

A magyar miniszterelnök kérdésre elmondta,

nem tartja háborús bűnösnek Putyint, mivel ha valakit azzá minősítenek, azzal nem lehet tárgyalni, így ilyesmiről jelenleg teljességgel helytelen beszélni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk