Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt

Külpol

Nagy a verseny: Törökország már akár a héten ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét

– adott tájékoztatást Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítése – közölte Havasi.

Mint ismert, Svédország még a finnekkel együtt adta be NATO-csatlakozási kérelmét az orosz–ukrán háború kitörése után. Finnországot áprilisban fel is vették, de a svéd csatlakozás jóváhagyását Törökország és Magyarország azóta is blokkolja.

És bár tavaly februárban Orbán Viktor arra kérte a Fidesz kihelyezett frakcióülésén párttársait, hogy támogassák a svéd és a finn NATO-csatlakozást, kérése hogy, hogy nem, nem talált egyetértésre. Ez ugye meglehetősen szokatlan jelenség, illetve húzás Orbán részéről. Kocsis Máté úgy nyilatkozottezt követően, hogy " komoly vita" alakult ki a februári ülésen Orbán Viktor javaslatára, ugyanis állítólag "[t]öbben kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek". Volt delegáció látogatóban, Szijjártó Péter külügyminiszter meg hol így, hol úgy egyengeti az ügyet, például levelet írt felemlegetve a magyar sérelmeket, vagy épp azt ígérte Brüsszelben, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja Svédország csatlakozását. Érdekes verseny zajlik ez ügyben Törökországgal.

A napokban viszont az események eléggé felpörögtek, Törökország ugyanis január 22-én bejelentette: akár már a héten jóváhagyhatja Svédország NATO-tagságát a török parlament. Erre a magyar miniszterelnök meg meghívást küldött svéd kollégájának.

"Még nem döntötte el, hogyan válaszol"

– ennyit üzent sms-ben a Reutersnek a svéd miniszterelnök szóvivője, amikor arról kérdezték, eleget tesz-e Orbán Viktor meghívásának.

Egyébként a svéd NATO-csatlakozás és Ukrajna támogatása miatt ma David Cameron brit külügyminiszer is felhívta Orbán Viktort telefonon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk