Pakisztán engedélyezte a Szputnyik V védőoltást

  • narancs.hu
  • 2021. január 24.

Külpol

Dubajba is lassan érkezik a Pfizer/BionTech oltóanyaga.

A pakisztáni kormány engedélyezte sürgősségi felhasználásra a Szputnyik V orosz védőoltást, Dubajban pedig bejelentették, hogy a szállítások késlekedése miatt lassul az oltás a Pfizer/BioNTech vakcinával.

A Dawn című angol nyelvű pakisztáni napilap azt írta, hogy a Szputnyik V már a harmadik koronavírus elleni védőoltás, amelyet engedélyeztek az országban.

Kedden a pakisztáni egészségügyi minisztérium közölte, hogy sürgősségi felhasználásra engedélyezte a Sinopharm kínai gyógyszergyár vakcináját. A hatóságok engedélyt adtak továbbá az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára is.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint Pakisztánban a járvány kezdete óta 532 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 11 295-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Dubaj a hét végén jelentette be, hogy lassítják a Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech vakcinájával történtő oltást a cég szállításainak késlekedése miatt. Dubaj december közepén kezdte meg az oltási kampányt, miután engedélyezték a Sinopharm és Pfizer/BioBTech vakcináját. A Pfizernek a késlekedő szállításokkal kapcsolatos múlt heti bejelentése aggodalmat váltott ki számos európai országban is.

Dubaj, amelynek a gazdasága nagyban függ az idegenforgalomtól, az elmúlt hónapokban jelentősen enyhített a járvány miatti korlátozásokon.

A fertőzöttek számának emelkedése miatt azonban a hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy korlátoznak egyes szórakoztató tevékenységeket és elhalasztják a nem életmentő műtéteteket, hogy fogadni tudják a sürgős koronavírusos eseteket.

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb emírségéről nincsenek külön járványadatok, de az államszövetségben az év eleje óta megduplázódott a fertőzöttek száma, naponta mindegy 3500 új fertőzöttet jelentenek.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta az Egyesült Arab Emírségekben 247 igazolt fertőzöttet regisztráltak, a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe 783 ember halt bele. 

Egyébként az Egyesült Arab Emírségek második helyen áll Izrael után a világ országainak átoltottsági rangsorában, ugyanis tegnapig a mintegy tízmilliós népesség 22,6 százalékát beoltották már.

A Szputnyik V vakcinát december végén engedélyezte Argentína. A héten a magyar hatóságok is engedélyezték az orosz vakcinát. (MTI/Narancs)

 

Figyelmébe ajánljuk