Paul Lendvai szerint a Strache-ügy ajándék, gyógyító válság Ausztriának

  • narancs.hu
  • 2019. május 25.

Külpol

Aminek nem lesz hatása az Orbán-rendszerre.

A Népszavának adott interjút Paul Lendvai a Strache-ügy apropóján. A magyar születésű osztrák újságíró a német alkancellár bukásáról azt mondta, hogy élete egyik legszebb napja volt, mert megerősítette azt, amit a könyveiben számtalanszor leírt: a történelemben, politikában semmit sem lehet előre megmondani.

A botrányt mint ajándékot értelmezi, mely gyógyító válságot robbantott ki Ausztriában, de szerinte ez a magyarországi politikai rendszerre nem lesz semmilyen hatással, ugyanis ez a bukás az Ausztriában erős pilléreken nyugvó sajtószabadságon múlott.

Lendvai arról is beszélt, hogy az osztrák kormány bukása gyengíti azokat, akik össze szeretnék kapcsolni az úgynevezett politikai közepet és a jobboldalt, de használ a szocialista, liberális, vagy zöld pártoknak, illetve a nemzetközi politikában Emmanuel Macronnak is.

Paul Lendvai reméli, hogy az Európai Unió "túléli ezt a választást", és akiknek Európa sorsa fontos, azok elmennek majd szavazni.

A történelem szerinte megmutatta azt, hogy azok, akik a nacionalizmust prédikálják, semmilyen recepttel nem rendelkeznek, ellenben szoros kapcsolatuk van Oroszországgal és hajlamosak a korrupcióra. Lendvai az interjúban beszélt arról is, hogy Orbán szerinte a cinizmus bajnoka, kijelentéseit tanulmányozva meg lehet állapítani, hogy egy politikai kaméleon. Nem lehet tudni ezért, hogy mit hoz a Fidesz számára a választás, bent marad-e a Néppártban, vagy a szélsőjobboldaliakkal lép koalícióra.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?