Verhofstadt szerint vége az Európai Uniónak, ha nem lépnek fel Orbánnal szemben

  • narancs.hu
  • 2019. május 25.

Külpol

Az unió egységének jövőjét félti a volt belga miniszterelnök a nacionalistákkal szemben.

A 24.hu készített interjút budapesti látogatásán Guy Verhofstadttal, aki többek között azért jött, hogy a Momentum mellett kampányoljon. A harmadik legnagyobb frakció vezetőjeként kormányzati szerepre készül az Európai Parlamentben. Sajnálta, hogy itt az emberek nem szavazhatnak rá, mert nincsenek transznacionális listák.

Verhofsdtadt úgy látja, nem lesznek új frakciók a választások után, a két nagy pártcsaládnak nem lesz többsége, ugyanakkor lesz egy-két nacionalista frakció. "Mi azon dolgozunk, hogy létrehozzunk egy új Európa-párti közepet, amely nélkül nem lehet többséget alkotni."

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője szerint Európa egyelőre egy bürokratikus szervezet és nem igazi unió és így nem lehet tárgyalni egy erős, közös programról, pedig csak ez tudná megállítani a populisták térnyerését. Szerinte a tagállamok akkor hibáztak, amikor nem akarták a közös uniót létrehozni.

"Ez ma nem egy unió, csak tagállamok föderációja, és valódi uniót kell teremtenünk, amit én Európai Egyesült Államoknak hívok. Enélkül minden harcot el fogunk veszíteni a világban."

Verhofstadt is egyetért azzal, hogy minden populista párt mögött Oroszország áll. Putyin célja az lehet, hogy meggyengítse Európát, és visszaszerezze a kontrollt a volt szovjet érdekszféra országai felett.

Szerinte a Néppárt felelőssége is, hogy például "Orbán bármit megtehet" : a külvilágnak azt mutatja, hogy a magyar gazdaságba az EU beavatkozhat, de az alapelveivel azt tesz, amit csak akar. Az se normális szerinte, hogy valakinek az uniós pénz kell, de az alapvető értékeket már nem tartja be.

A belga politikus szerint először is EU-s határőrségre van szükség és  EU-s menekültügyi rendszerre. Abban reménykedik, hogy az Európai Parlament egy olyan intézménnyé válik, amely a választók érdekeit tudja képviselni és nem egy "technokrata törvényhozó testület" marad, amit senki nem ért.

Figyelmébe ajánljuk