Putyin 50 percig beszélt Bidennel Ukrajnáról

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 31.

Külpol

Az amerikai elnök szankciókat helyezett kilátásba, a Kreml szerint "kolosszális hiba" lenne egy ilyen lépés. 

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, amennyiben Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között.

A telefonbeszélgetést követően Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója moszkvai újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az újabb amerikai szankciók bevezetése "kolosszális hiba lenne, amely súlyos következményekkel járna". Hozzátette, hogy az orosz elnök megerősítette Joe Bidennek, Oroszország csak olyan lépéseket tenne Ukrajnával kapcsolatban, amilyeneket az Egyesült Államok is tenne, ha támadó fegyverzetet telepítenének az amerikai határ közelébe.

Jen Psaki fehér házi szóvivő visszafogottabb hangon nyilatkozott, kiemelve, hogy mindkét vezető egyetértett abban, több olyan terület is van, ahol érdemi előrelépésre van lehetőség, de vannak olyan különbségek, amelyeket szinte lehetetlen lesz feloldani.

A Fehér Ház közölte, hogy a beszélgetés, melyet Vlagyimir Putyin kezdeményezett, washingtoni idő szerint 15 óra 35 perckor kezdődött, és 50 perccel később ért véget.

Decemberben ez volt a második telefonos egyeztetés az amerikai és orosz vezetők között a két ország szakértőinek 2022. január 10-re tervezett genfi találkozója előtt.

A svájci megbeszélést követően Oroszország és a NATO közötti találkozót tartanak várhatóan január 12-én Brüsszelben, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi tárgyalási fordulója következik január 13-án.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.