Boris Johnson: legyen a harmadik oltás az újévi fogadalom!

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 31.

Külpol

Sokkal egyszerűbb megvalósítani, mint a lefogyást – vélekedett a brit miniszterelnök. 

Összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet az Egyesült Királyságban, mint tavaly ilyenkor, és ennek minden másnál fontosabb oka az, hogy a lakosság hősiesen, önként és hihetetlen számban jelentkezett a koronavírus elleni oltás beadatására – közölte pénteki újévi üzenetében Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street által ismertetett üzenetben Johnson kiemelte: az oltási kampány ütemének megkétszerezésével sikerült elérni azt a célt, hogy az év utolsó napjára minden felnőttnek lehetősége legyen az oltás harmadik, emlékeztető dózisának beadatására.

A brit kormány az omikron koronavírus-variáns terjedésének megfékezése érdekében novemberben döntött arról, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik oltási időpont foglalása a harmadik dózis beadatására.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett legutóbbi – a karácsonyi ünnepek miatt még nem teljes körű – adatsora szerint a brit felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka, több mint 33,5 millió ember részesült három oltásban .

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 90 százaléka, a másodikat 82,4 százalék kapta meg.

Újévi üzenetében a miniszterelnök úgy fogalmazott: arra kéri mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a betegség nem foghat ki rajtuk, vessenek egy pillantást a kórházak intenzív osztályaira, azoknak a nyomorúságos, felesleges szenvedésére, akik nem adatták be maguknak a harmadik dózist, és gondoljanak arra, hogy mindez őket is elérheti.

A brit kormány e héten ismertetett adatai alapján a  Covid-19 miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik adagját.

Pénteki üzenetében Boris Johnson kérte azoktól, akik ezt még nem tették meg, hogy a harmadik oltási dózis beadatása legyen újévi fogadalmuk. "Sokkal könnyebb, mint a lefogyás vagy a naplóírás" – tette hozzá a brit kormányfő.

"Bármilyen kihívások elé is állít bennünket a sors, bármilyen aggályaink legyenek a következő hetekben és hónapokban, főleg az omikron és a kórházban kezeltek számának emelkedése miatt, egy dolgot teljes bizonyossággal kijelenthetünk: összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk ma, december 31-én, mint tavaly ilyenkor" – hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk