Putyin a nagyszámú civil áldozat miatt kritizálta Netanjahut

  • narancs.hu
  • 2023. december 10.

Külpol

Miközben Ukrajnában több ezer polgári lakos halt már meg a két éve tartó orosz invázióban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon beszélt vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két ország közleménye alapján a két elnök egymást kritizálta: Netanjahu nemtetszését fejezte ki azért, mert Moszkva „Izrael-ellenes álláspontot képvisel”. Putyin azt mondta Netanjahunak, hogy elutasítják a terrorizmust, de „nem tudják támogatni” azt a „katasztrofális humanitárius helyzetet, ami Gázában van” – írja a Times of Israel.

A telex.hu szerint Putyin hirtelen jött humanitárius aggodalma érdekes azután, hogy Oroszország közel két éve folytat háborút az általa megtámadott Ukrajna ellen. Az orosz politika mögötti ok inkább abból fakadhat, hogy egy elhúzódó izraeli konfliktus pont jól jönne Moszkvának Ukrajnával szemben. Nem mellesleg a Hamász is többször is hangoztatta az elmúlt időszakban, hogy felnéz Oroszországra.

Netanjahu a telefonbeszélgetés során bírálta Putyint azért is, mert együttműködik Iránnal. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Putyin úgy fogalmazott, nemzete „kész minden segítséget megadni a civilek szenvedésének csökkentése, és a konfliktus enyhítése érdekében”.

Putyin aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az izraeli háború nagyszámú polgári áldozattal jár, pedig az orosz elnök szerint fontos, hogy egy háború „ne járjon ilyen súlyos következményekkel a polgári lakosságra nézve”. Ugyanakkor az ENSZ főbiztosa már tavasszal felhívta a figyelmet az Ukrajna elleni orosz invázió civil áldozatainak magas száma miatt:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Arcok a sodrásból

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.

Semmi sem magánügy

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Superman vakáción

Napernyők, fürdőzők, rekkenő nyári hőség, és közben Superman repül át a medence fö­lött. A háttérben a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház. Azt gondoljuk, Photoshop, de tévedünk.

Az oltárterítő

Az idei tavasz egyik irodalmi érdekessége a korábban drámaíróként ismert iker szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor (Mintapinty, Bérnász, Milf) első regényének megjelenése volt.

Bábosok köztársasága

Van egy színházi fesztiválunk, amely mintha nem is a 2020-as évek Magyarországán létezne. Nem övezik botrányok, békében megférnek egymás mellett a bábszínházi hagyományhoz ragaszkodók és a formabontók, a kőszínházak és a függetlenek.

Szkülla és Kharübdisz

  • Vásárhelyi Júlia

A két éve Olaszországot irányító Giorgia Meloni nemzetközi megítélése egészen a közelmúltig magasan szárnyalt. Eközben otthon egyre több, az orbáni modellt megvalósító intézkedést hoz, s az Európai Unióval sem olyan felhőtlen már a viszonya, mint korábban.

Éruv

2024 tavaszán Pesten körbeért az éruv. Hála egy, a rabbinátus által rendszeresen ellenőrzött, diszkréten a közművek mellé telepített, semmilyen más funkciót nem szolgáló, több tíz kilométeres, körben futó városi damilnak, a pesti ortodox zsidók immár eltolhatják szombaton a gyerekkocsijukat a Népligetig. Betartva a parancsolatait, kemény közösségi alkotómunkával kicselezték saját, szigorú Úristenüket, hogy élhetőbb legyen a szombat.

Könyv helyett karikatúra

Etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc pártelnök Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök, DK-tag ellen, és a kizárását javasolja. A súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

 

„Magasabb szintre kapcsolták a vegzatúrát”

Vizsgálatot kezdett a Transparency International Magyarországnál (TI) és az Átlátszó portálnál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az indoklás szerint mindkettő külföldről finanszírozott szervezet, és a választói akarat befolyásolása a céljuk. Miért pont ők, mire számíthatnak, és mire készüljön a többi szervezet?

 

A borsodi hadi csíny

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.