Putyin a nagyszámú civil áldozat miatt kritizálta Netanjahut

  • narancs.hu
  • 2023. december 10.

Külpol

Miközben Ukrajnában több ezer polgári lakos halt már meg a két éve tartó orosz invázióban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon beszélt vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két ország közleménye alapján a két elnök egymást kritizálta: Netanjahu nemtetszését fejezte ki azért, mert Moszkva „Izrael-ellenes álláspontot képvisel”. Putyin azt mondta Netanjahunak, hogy elutasítják a terrorizmust, de „nem tudják támogatni” azt a „katasztrofális humanitárius helyzetet, ami Gázában van” – írja a Times of Israel.

A telex.hu szerint Putyin hirtelen jött humanitárius aggodalma érdekes azután, hogy Oroszország közel két éve folytat háborút az általa megtámadott Ukrajna ellen. Az orosz politika mögötti ok inkább abból fakadhat, hogy egy elhúzódó izraeli konfliktus pont jól jönne Moszkvának Ukrajnával szemben. Nem mellesleg a Hamász is többször is hangoztatta az elmúlt időszakban, hogy felnéz Oroszországra.

Netanjahu a telefonbeszélgetés során bírálta Putyint azért is, mert együttműködik Iránnal. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Putyin úgy fogalmazott, nemzete „kész minden segítséget megadni a civilek szenvedésének csökkentése, és a konfliktus enyhítése érdekében”.

Putyin aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az izraeli háború nagyszámú polgári áldozattal jár, pedig az orosz elnök szerint fontos, hogy egy háború „ne járjon ilyen súlyos következményekkel a polgári lakosságra nézve”. Ugyanakkor az ENSZ főbiztosa már tavasszal felhívta a figyelmet az Ukrajna elleni orosz invázió civil áldozatainak magas száma miatt:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk