Külügyi reakció az ukrán kisebbségi törvényre: Messze van a 2015-ös jogok visszaadásától

  • narancs.hu
  • 2023. december 9.

Külpol

Hivatalos álláspontja még nincs a kormánynak, de Menczer Tamás Facebookon azért elégedetlenkedett egyet.

Bár hivatalos álláspont továbbra sincs a magyar külügytől, értékeli-e a magyar kormány Ukrajna pénteken meghozott döntését, amellyel visszaállították többek közt a magyar kisebbség nyelvhasználati jogait is, Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebookon azért már jelezte, hogy nem ájult el.

„Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, az azonban már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától. Ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követjük a végrehajtást” 

– írta a politikus.

A magyar kormány reakciója azért fontos azon túl, hogy a kárpátaljai magyarok sorsához nyilván van némi közük, mert Orbán Viktor többek közt az ukrán nyelvtörvényre hivatkozva zárkózott el attól, hogy megkezdjék Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalásokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki azonnal aláírta a parlament által megszavazott törvényeket, már jelezte, hogy szerinte Ukrajna minden kérésnek eleget tett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk