Putyin: A NATO nyilvánvaló fenyegetés Oroszország számára

  • narancs.hu
  • 2022. május 9.

Külpol

Rövid beszédet tartott csupán az orosz elnök Moszkvában a győzelem napján. Komoly bejelentés nem hangzott el.

Időszerű és szükséges volt Oroszország „különleges katonai művelete” Ukrajnában - mondta győzelem napi beszédében a moszkvai Vörös téren Vlagyimir Putyin orosz elnök a BBC tudósítása szerint. Putyin az Ukrajna ellen indított háború kvázi igazolásaként úgy fogalmazott, Kijev arról beszélt, atomfegyverekhez juthat hozzá, ami egyértelmű fenyegetést jelentett Oroszországra nézve. Kiemelte, az orosz hadsereg „megelőző csapást” mért Ukrajnára. Ez egy független, szuverén és erős ország helyes döntése volt - tette hozzá.

Putyin szerint az utóbbi években egyre rosszabb lett a viszony a NATO-val és több európai országgal. Az oroszok tisztességes kompromisszumot szerettek volna, de szavai szerint „nem akartak meghallani minket”. Az orosz elnök anélkül, hogy erre bizonyítékokat említett volna, azt mondta beszédében, a Nyugat akciókat akart végrehajtani a Krímben és Donbaszban. Putyin úgy vélte,

a NATO és Ukrajna „elfogadhatatalan fenyegetést” jelent Oroszország számára.

Az orosz elnök a győzelem napi beszédben egy perces néma csendre szólította fel hallgatóságát, ezzel a második világháborúban és az Ukrajnában elesettekre emlékeztek.

A gy?zelem napja Oroszorsz?gban

 
Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús veteránokkal találkozik a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel

A Telex híradása szerint az orosz elnök az Ukrajna elleni háborút a második világháborúval állította párhuzamba. „Ma Oroszország különböző nemzeteinek fiai testvérekként védik egymást az ellenséges golyóktól és repeszektől” – mondta az Ukrajnában zajló harcokról. „Azok, akik legyőzték a nácizmust a Nagy Honvédő Háborúban, példát mutattak nekünk. Dicsőség a hadseregnek, a győzelemért, Oroszországért” - zárta beszédét Putyin. Ezután felcsendült az orosz himnusz, amit ágyúdörgés közben játszottak le. 

A BBC kommentárjában megjegyezte: Vlagyimir Putyin beszédében nem hangzott el semmilyen komolyabb, jelentősebb bejelentés, holott egyes elemzők erre számítottak. Korábban a Narancs.hu is megírta, Ferenc pápa a múlt héten megemlítette, Orbán Viktorral történt április végi találkozóján a magyar miniszterelnök azt mondta neki, az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz. Ebből sokan azt a következtetés vonták le, Putyin a háború befejezését jelenti majd be győzelem napi beszédében.

A gy?zelem napja Oroszorsz?gban

 
 
Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én
Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
 

A győzelem napjáról Oroszország-szerte megemlékeznek. 28 városban zajlanak ünnepségek több tízezer ember és a hadsereg részvételével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk