EU: Még dolgoznak a vezetékes országok olajellátásának megoldásán

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 8.

Külpol

Az Európai Tanács közleménye szerint komoly előrelépés történt a hétvégi tárgyalásokon. 

A tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsa egységes az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciócsomag elfogadásának szükségességét illetően – közölte közös közleményben az uniós tanács és az Európai Bizottság vasárnap.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán ismertette az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomag részleteit, ennek részeként az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

A magyar kormány azonban szinte azonnal jelezte, hogy nem támogatja az olajimportra kivetett szankciót, Orbán Viktor miniszterelnök pedig péntek reggel a Kossuth Rádióban is megerősítette ezt az álláspontot, azzal együtt, hogy az orosz ortodox egyház vezetőjének szankciónálásával sem ért egyet. 

Az uniós tagállamok nagykövetei a hétvégén tárgyaltak a tervezett szankciócsomagról, sajtóhírek szerint a hétvégén sikerült előrelépni azzal kapcsolatban, hogy az orosz energiát kiváltani nem képes országokat a többi tagállam, illetve az EU hogyan segítse ki, és ez esélyt kínál a megoldásra.

A vasárnap esti közlemény megerősíti ezt, a szöveg szerint az uniós bizottság felülvizsgált javaslatai alapján az elmúlt napokban intenzív megbeszélések zajlottak a szankciós csomag részleteiről, és az intézkedések többsége tekintetében igen jelentős előrelépés történt.

Közölték, hogy az uniós tanács még dolgozik azon, hogy "a szolidaritás jegyében véglegesítse azon tagállamok olajellátási feltételeihez szükséges garanciákat", amelyek jelenleg nagyon sajátos helyzetben vannak az oroszországi vezetékes szállítás miatt.

A tárgyalások a hét elején folytatódnak, hogy a lehető leggyorsabban teljes körű megállapodás szülessen az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagról – tették hozzá.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk