Putyin azt ígéri, megtorolja a „fegyveres rebelliót”

  • narancs.hu
  • 2023. június 24.

Külpol

Folytatódik a „hatalmi harc”, miután a Wagner-csoport Oroszország ellen indult.

Ahogy korábban írtuk, a Wagner-zsoldosok vezére, Jevgenyij Prigozsin kikelt a védelmi minisztérium és vezetője, Szergej Sojgu ellen, majd „igazságmenetet” indított Moszkva ellen. Ezzel együtt hangsúlyozta, nem puccsról van szó. A történteket mégis nehéz máshogy értelmezni.

Az orosz védelmi minisztérium először hamisnak és „információs provokációnak” nevezte Prigozsin Telegramon küldött üzeneteit, és folyamatosan tájékoztatják Putyint a fejleményekről. Prigozsin azt állította, hogy Sojgu 2000 zsoldoskatonájának holttestét őrzi egy dél-orosz hullaházban, és kijelentette, hogy a háború valójában nem arra irányult, hogy „nácítlanítsák” Ukrajnát, hanem kizárólag az uralkodó elit gazdagodását szolgálja.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezután közölte:

elő fogják állítani Jevgenyij Prigozsint.

Az orosz állami tévében Jekatyerina Andrejeva ismert televíziós tévesnek nevezte a Wagner-csoport megtámadásáról szóló híreket, és arra buzdította a zsoldosokat, hogy "ne engedelmeskedjenek Putyin szakácsának".

Éjfél előtt Prigozsin arról tájékoztatott a Telegramon, hogy Rosztovban van. „A határőrök üdvözöltek és megöleltek minket” – mondta. Egy másik hangüzenetben azt állította, hogy Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök légitámadásokat rendelt el a Wagner-hadsereg ellen.

Rosztovban arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak a lakóhelyükön, a Wagner pedig azt állította, hogy egy katonai helikoptert is leszedtek. A voronyezsi régóban pedig azt kérték a lakosságtól, hogy kerüljék el a Moszkva felé vezető autópályát, mert katonai konvojok mozognak az útvonalon.

Nyugati elemzők, köztük az Institute for the Study of War (IWS) lehetetlennek tartják, hogy Prigozsin puccskísérlete sikerüljön. Az amerikai thinktank szerint Prigozsin akár arra is számíthatott, hogy Putyin őt fogja támogatni a reguláris hadsereg ellenében.

Az MTI szerint Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, az orosz védelmi miniszterhelyettes és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkar főcsoportfőnökségének első helyettes vezetője találkozott Prigozsinnal Rosztovban. Ezt a Wagner egyik Telegram-csatornáján megjelent videofelvételre hivatkozva írják.

Szombat reggel Putyin a televízión keresztül üzent az orosz népnek, de szándékosan nem mondta ki Prigozsin nevét.

„Amivel szemben állunk, az árulás. Személyes érdek vezetett az országunk elárulásához, és ez ellen harcolnak a csapataink – mondta. – Akik ezt az utat választották, meg lesznek büntetve és el lesznek számoltatva.

A fegyveres csapataink megkapták a szükséges parancsokat.”

Putyin azt is mondta, hogy a Wagner-csoport lázadása „hátbaszúrása” Oroszországnak, amely „a legkeményebb harcát” vívja a jövőjéért. Egyúttal elismerte, hogy a Don menti Rosztov városban, ahová a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei bevonultak, nehéz helyzet alakult ki és határozott fellépést helyezett kilátásba. Az elnök kijelentette, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelme érdekében.

Prigozsin később azt üzente, készek meghalni is Oroszországért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk