Tartalom

MaNcs 33. évf. 10. sz. (2021-03-11)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Esztelenül

„Ma ott tartunk, hogy annyira sok a beteg a BKV-nál, hogy ha kidőlnek azok az emberek, akik a metrót irányítják, nem tudjuk őket máshogy pótolni. Annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán, ha még kettő ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót.”

A szerk.

A szerk.

Minden áldott nap

De tényleg, minden egyes napon, kivétel, szünet, hibázás, kihagyás nélkül, minden órában, minden percben, minden lélegzetvételükkel. A Magyarországot immár tíz esztendeje fogva tartó hatalom – nevezzük akár NER-nek, Fidesznek, Orbán-rezsimnek, ideiglenesen hazánkban állomásozó gonoszságnak – csinálhat bármit, azonközben egyre mindig van gondja, jelesül arra, hogy kitagadjon valakit.

A szerk.

A szerk.

Nem az ima segít

Először 101 éve volt március első péntekjén az ima világnapja. Magyarország 1985-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amelynek hazai lebonyolításáért a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa felel.

Publicisztika

Nagy Ádám

Publicisztika

A (s)Emmi ágán

Mihez nem ért Rácz Zsófia, és miért baj ez?

Az ELTE jogtudományi karán működő Politológus Műhely által rendezett online beszélgetésen Rácz Zsófia, az ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkár kijelentette, hogy az ő pozíciójában nem kell olyan munkát ellátni, amihez komoly szakmai végzettség kell.

Belpol

Interjú

Belpol

„Budapest beszállna a tömeges oltásba”

Rékassy Balázs orvos, népegészségügyi szakértő, fővárosi egészségügyi tanácsadó

A nagyvárosokban oltóközpontokon kellene történnie a tömeges oltásnak, a vakcinák közül vészhelyzetben mindegyik elfogadható. Rékassy Balázs orvossal beszélgettünk.

Iványi Gáborék újabb küzdelmei a kormánnyal

Belpol

„Égbekiáltó gonoszság”

A MET oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinél ezer munkavállaló fizetése került veszélybe, miután a NAV 250 milliós behajtást helyezett kilátásba. Iványi Gábor egyháza június végéig kapott haladékot.

Új utakon a Freeszfe közösség

Belpol

Partot értek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) újjáalakult hallgatói önkormányzata hagyományos érdekképviseletre készül, míg az intézményt elhagyók egyesületben folytatják tanáraikkal a munkát, azt remélve, hogy megmenthetik a diplomájukat.

Külpol
Sorköz

Könyv

Sorköz

Law Not War!

Philipp Gut: Ítélet a gonosz felett

„Korunk egyik legikonikusabb alakja” – olvasható az életrajzi kötet védőborítóján a helyt­álló megállapítás, amely a magyar olvasót első pillantásra alighanem mégis csodálkozásra késztetheti.

Könyv

Sorköz

Máthé Áron: Vörös karszalag

1945 fordulópont volt a magyar történelemben: a régi Magyarország elenyészett az újabb háborúvesztés nyomán, magyar állampolgárok százezreit rántva magával a pusztulásba.

Könyv

Sorköz

Tóth Krisztina: Kígyó­uborka

Egy vers a kiesett fogról, egy másik a születésnapról, majd egy állatkáról olvashatunk, de továbblapozva találunk verset a nagymamáról, kempingezésről és különböző ünnepekről is.

Zene

Zene

„Szatyorban hordtuk a kazettákat”

A Wave lemezbolt

Legenda, fogalom, zarándokhely, az utolsó túlélők egyike. Ilyen jelzőkkel illetik vásárlói a 32 éve működő Wave lemezboltot, amely rendületlenül kitart, miközben mára alig néhány hasonló üzlet maradt talpon.

Koncert

Zene

Mozarttal beoltva

A Concerto Budapest Mozart-napja

A zene spirituális gyógyszer – fogalmazott az idén online megrendezett Mozart-nap kezdetén az esemény házigazdája, a mindig bájosan emelkedett Takács-Nagy Gábor, s idegenkedjünk bár máskor és máskülönben mégoly kitartóan az ilyen fordulatoktól, most akár bólinthattunk is e szavak hallatán.

Lemez

Zene

Piotr Anderszewski: Bach

A Wohltemperiertes Klavier két kötetének negyvennyolc prelúdiuma és fúgája a zongoristákat többnyire nem válogatásra, inkább nagy nekiveselkedésre készteti.

Lemez

Zene

Mmamt II

Egyedi Péter az Óriás zenekar két évvel ezelőtti felfüggesztése óta tudatosan a Mmamt (Mindenkinek megvan a maga története) nevű szólóprojektjére koncentrál, ennek eredménye a most megjelent második nagylemez.

Színház

Színház

Színház

A mi babaházunk

Szécsi Noémi: Egyformák vagyunk

A mű a Katona József Színház meghívásos drámaíró-pályázatára készült, annak célja olyan előadások létrehozása volt, amelyek újszerűen állnak a színházi formákhoz, és kifejezetten illeszkednek az online tér kereteihez.

Tánc

Színház

Mégis menthető

Duda Éva Társulat: Prizma

Duda Éva koreográfus évek óta kutatja a közösség és az egyén viszonyát, társadalmi folyamatokat, problémákat analizál sajátos – de mindig változó – formanyelvén.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Torzult valóság

Gerhes Gábor: blackmirror

Gerhes kiállításaiban nemigen csalódik, aki szereti az abszurdot, az iróniát és a groteszket.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/10.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/10.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Lélek

Milyen hatással van a koronavírus az alvásunkra?

Lélek

Baglyok kék fényben

A koronavírus felboríthatja az alvást és ébrenlétet szabályozó cirkadián ritmust, de az idegrendszerünket megtámadva súlyosabb alvászavarokat is okozhat.

Lokál

Így épült a József Attila-lakótelep

Lokál

„Változatos színezéssel”

Negyven éve fejeződött be a Kádár-korszak első nagy – majd’ huszonöt évig húzódó – lakótelep-beruházása. Kezdetben téglaházak épültek, amelyekben még cserépkályhával fűtöttek, a végén már nagypaneles toronyházak. Mindez még így is a rendszer legsikeresebb vállalkozása lett a lakáshiány tömeges enyhítésére.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Oriental Bar  

Ha abból indulunk ki, hogy egy indiai étteremből nem hiányozhat a Krisna-szobor, a kínaiból meg a lampion, nem nagyon kellene megerőltetnünk a fantáziánkat az „egyiptomi étterem” hallatán.

Mikrofilm

A Heimatfilmek útja a hegymászó Leni Riefenstahltól a sellőkig

Mikrofilm

Honvágy és elvágyódás

Havasi gyopár, zergetollas kalapok, pompás bércek és szőke leánykák. A Heimatfilm első ránézésre megtévesztően egyszerűnek és bárgyúnak tűnik, de rejtett szorongások és frusztrációk munkálnak benne.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Meztelenül, felszabadulva

Megalázott, emberi mivoltukban, identitásukban elbizonytalanított, lelki, fizikai, szexuális erőszakot szenvedett nők nyílnak meg egymásnak és a kamerának.

Film

Mikrofilm

A francia őrszem

Vannak a B filmek és van A francia őrszem, Olga Kurylenko bosszúfilmje, amelyben a hajdani Bond-girl egy orosz oligarcha után ered, hogy megbosszulja, amit az a húgával tett.

Film

Mikrofilm

Karantén meló

A könnyed krimik évezredek óta nagyjából ugyanúgy épülnek fel: kapunk néhány papírvékony figurát, a jellemrajzuk egyetlen szóból áll (nagydumás; beszari; geek), a rövid felvezetés után pedig hamar elkezdenek megdolgozni a mozijegyért: indul a cselszövés, rablás vagy szélhámoskodás.