Romániában 800 ezren követelnek bűnözők nélküli közéletet

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. augusztus 15.

Külpol

Az alkotmánymódosítási kezdeményezés elsősorban a szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea ellen irányul.

Elég aláírás gyűlt össze Romániában a „Bűnözők nélküli közéletet” elnevezésű kampányban ahhoz, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosító tervezetet. Ezt Dan Barna, a kampányt elindító Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke jelentette be szerdán.

A pártelnök szerint a szükséges félmillió helyett a 800 ezret közelíti a támogatók száma, és sikerült legalább 21 megyében (az ország több mint felében) túllépniük a 20 ezres küszöböt. A rendelkezésükre álló néhány napban még folytatni fogják az aláírásgyűjtést, annak reményében, hogy az egymilliós számot is elérik, és azért is, hogy mindenütt legyen legalább 15 százalékos „tartalékuk” arra az esetre, ha a hatóságok az ellenőrzés során érvénytelenítenének néhány aláírást.

A kezdeményezők alaptörvénybe foglalnák, hogy ne indulhasson az önkormányzati, parlamenti vagy elnökválasztáson olyan jelölt, akit korábban szándékos bűncselekményért jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Az eltiltás abban az értelemben „ideiglenes” lenne, hogy csak arra az időszakra szólna, amíg egy amnesztia, kegyelem vagy törvénymódosítás nem változtat az elítélt jogi helyzetén.

A kezdeményezés főként Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a képviselőház elnöke félreállítását célozza, akit egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Dragnea – és sok más vezető politikus – ellen további bűnvádi eljárásokat is indított a korrupcióellenes ügyészség, az USR, és az utcán tüntető ellenzék pedig azt állítja, hogy a szociálliberális kormány azért próbálja az igazságszolgáltatási reformmal korlátozni az ügyészek mozgásterét, hogy megmentse őket a börtöntől.

Romániában kétharmados parlamenti többség és érvényes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. Magát az alkotmánymódosító törvénytervezetet az USR parlamenti pártként is előterjeszthette volna, a csaknem egymillió aláírással azonban saját, hétszázalékos parlamenti erejét meghaladó politikai súlyt adott a kezdeményezésnek. A márciusban kezdődött, fél éven keresztül tartó aláírásgyűjtési kampány a korrupcióellenes demonstrációk szervezését is segítette.

Figyelmébe ajánljuk