Romániában már a negyedik oltásnál tartanak

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 11.

Külpol

Alapvetően a 60 év felettieknek ajánlják, de bárki kérheti, aki négy hónapnál régebben kapott Pfizert vagy Modernát. 

Hétfőtől igényelhető Romániában a koronavírus elleni oltás negyedik adagja – tudatta szerdán az egészségügyi minisztérium.

A negyedik dózisként beadandó Pfizer-vakcinát elvileg a 60 év felettieknek ajánlja a szaktárca, de bárki megkaphatja, aki elmúlt 18 éves, és az első három alkalommal mRNS (hírvivő ribonukleinsav) vakcinát – vagyis Pfizert vagy Modernát – kapott. A negyedik dózist azok kérhetik, akik legalább négy hónapja kapták meg az oltás harmadik, megerősítő adagját.

Romániában egyébként sorra zárnak be az oltópontok: az alacsony immunizációs hajlandóság miatt a szaktárca úgy döntött, hogy június 30-ig valamennyi, a koronavírus elleni oltási kampány miatt tavaly kialakított oltópontot felszámolják, és a koronavírus elleni oltásokat is a családorvosi rendelőkre bízzák.

A háziorvosok többsége azonban nem vállalja a feladatot, az anyagi kockázatokra hivatkozva, ha ugyanis a felhasználatlanul maradt, lejárt szavatosságú vakcinák aránya meghaladja a 25 százalékot, azt a szaktárca velük fizettetné meg. A háziorvosok szerint a jelenlegi, alacsony oltási hajlandóság mellett nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az öt-, hat- vagy tízadagos kiszerelésben forgalmazott vakcinákat nem lesz kinek beadni, miután egy-egy jelentkező miatt megkezdenek egy új csomagot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk