Ukrajna elzárt egy orosz kézre került gázcsapot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 11.

Külpol

Más útvonalon még érkezhet orosz gáz Európába, de keddről szerdára negyedével csökkent a mennyiség. 

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül - derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Az ukrán hatóságok kedden közölték, hogy kénytelenek felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a gázt a Szudzsa csomóponton át szállítják.

A Gazprom orosz állami gázvállalat figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Az ukrán fél szerdán közölte: nem osztja a Gazprom aggályait. "Nem tudjuk megerősíteni a Gazprom állítását, hogy technikailag lehetetlen a tranzit átirányítása Szohranyivkából Szudzsába" - írta a Naftogaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója, Juri Vitrenko a Twitteren. Rámutatott: karbantartási munkák miatt korábban is előfordult, hogy a megszokott mennyiség másfélszerese érkezett a szudzsai mérőállomáson keresztül.

Szerdán közel 72 millió köbméter orosz gázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül - derült ki a hivatalos adatokból.

Ez ugyanakkor jelentős csökkenés a keddi összmennyiséghez képest, amikor 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk