Sir Keir Starmert választották a brit Munkáspárt új vezetőjévé

  • narancs.hu
  • 2020. április 4.

Külpol

Több hónapos választási procedúra után.

A várakozásoknak megfelelően Sir Keir Starmert választották a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt új vezetőjévé – írja az MTI.

Az 57 éves Starmer győzelmét a párt szombaton, több hónapos választási procedúra után jelentette be.

A Labour eddigi vezetője, a 70 esztendős Jeremy Corbyn a december 12-én tartott nagy-britanniai parlamenti választás után mondott le, de utódja megválasztásáig ügyvezetőként ellátta a pártvezetői feladatokat.

Jeremy Corby és Sir Keir Starmer

Jeremy Corbyn és Sir Keir Starmer

Fotó: MTI/EPA

A Munkáspárt a decemberi választáson 1935 óta nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett: alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra, szavazataránya 7,8 százalékponttal 32,2 százalékra csökkent. Mint ismert, a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt ugyanakkor a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott: szavazatarányát 1,2 százalékponttal 43,6 százalékra, frakciójának létszámát 47-tel 365 főre növelte, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A választáson a szavazásra jogosult 784 ezer párttag közül 490 ezren vettek részt, és 56,2 százalékuk voksolt Starmerre.

Sir Keir Starmer személyében neves jogász került a Munkáspárt élére. A Labour új vezetője a leedsi és az oxfordi egyetemen szerzett jogi diplomákat, és 2008-tól öt éven át az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) igazgatója volt.

A Corbyn vezette árnyékkormányban Starmer a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatáért felelős miniszterjelölt volt, ez a minisztérium nyilván megszűnt, miután az Egyesült Királyság januárban kilépett az Európai Unióból. A Brexit feltételrendszeréről szóló tárgyalások időszakában Starmer és Corbyn között jól érzékelhető nézeteltérések merültek fel.
Starmer álláspontja az volt, hogy népszavazást kell tartani a Brexit feltételrendszeréről, biztosítva azt a lehetőséget, hogy a választók a bennmaradásra is voksolhassanak.
Corbyn ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott, a kilépésre szavazók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött referendum eredményét kell tiszteletben tartani. Végül kompromisszumos megoldás született, amelynek alapján ha a Munkáspárt kormányra került volna, három hónapon belül új Brexit-megállapodást kötött volna az EU-val, és ezt az egyezményt hat hónapon belül jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátotta volna.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.