Új szintre léphet a sorosozás: republikánus képviselők követelnek lépéseket Trump külügyminiszterétől

  • - urfi -
  • 2017. március 23.

Külpol

Az orosz propaganda Soros-ellenes műveleteit áttekintő Politico a budapesti fajvédő dzsemboriról és Orbán Viktor rémképeiről is beszámol.

A kongresszus republikánus képviselőinek egy csoportja összeállt a Kreml által támogatott kelet-európai politikusokkal, hogy megállítsák a közös ellenséget: Soros Györgyöt – kezdi cikkét az európai és amerikai döntéshozók körében igen népszerű Politico. A Chris Smith és Mike Lee által vezetett republikánus különítmény több levelet küldött Rex Tillerson külügyminiszternek, amelyekben azzal vádolják Soros Györgyöt, hogy az általa támogatott szervezeteken keresztül a liberális eszmék és a baloldali pártok szekerét tolja Európában. Tették ezt azután, hogy találkoztak a macedón kormánypárt képviselőivel. A Politico hozzáteszi, hogy az ehhez hasonló vádakat Moszkva gerjeszti és terjeszti.

GOP Takes Up Russia-Aligned Attack On Soros

A group of congressional Republicans is teaming up with Russia-backed politicians in Eastern Europe with the shared goal of stopping a common enemy: billionaire financier George Soros. Led by Rep. Chris Smith of New Jersey and Sen.

A republikánusok a belpolitikában régóta ellenségként tekintenek Sorosra, és tulajdonképpen joggal, hiszen a milliárdos tőzsdecápa és filantróp jelentős támogatásokat nyújtott demokrata párti jelölteknek. Külpolitikai kérdésekben azonban eddig nem volt különösebb vitájuk, hiszen Soros politikailag is értelmezhető céljai, mint a demokrácia terjesztése és a korrupció elleni harc, a republikánusoknak is kedvére voltak, pontosabban vitán felül álltak. Trump megválasztása óta azonban a keleti blokk országainak nacionalistái úgy érzik, hogy most már megszerezhetik a nemzetközi támogatást a Soros elleni kampányaikhoz. A helyzet azonban bonyolultabb – mint azt a macedón példa is mutatja.

Mi folyik Macedóniában?

A macedón többség és az albán kisebbség konfliktusa újabb mélypontra érkezett az elmúlt hónapokban. A tavaly december 11-én megtartott előre hozott választások óta még nem sikerült kormányt alakítania egyetlen pártnak vagy koalíciónak sem – ám most a már tíz éve ellenzékben levő szociáldemokraták kiegyeztek a három albán párttal, és ezzel összejött az abszolút többséghez szükséges 67 mandátum. Az eddig kormányzó jobboldalt készségesen kiszolgáló államfő, Gyorge Ivanov azonban nem bízta meg kormányalakítással a baloldalt – írtuk két héttel ezelőtti cikkünkben, amely részletes áttekintést nyújt a macedón belpolitikai helyzetről.

Az eddig hatalomban lévő Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (továbbiakban: VMRO) többek között abba bukott bele, hogy nyilvánosságra kerültek a kormány meglehetősen mocskos visszaélései: a miniszterelnök a saját minisztereit is figyeltette, 100-nál is több újságírót pedig lehallgattak és dossziét vezettek róluk. Nikola Gruevski szerint azonban elsősorban az EU és az USA aknamunkát végző diplomatái, valamint Soros György a hibás mindenért. Őket azzal is vádolja, hogy az albán függetlenséget támogatják, ami egy macedón nacionalista szemében halálos bűn. A VMRO azt várta az új amerikai elnöktől, hogy szakít a korábbi adminisztráció szerintük albánbarát politikájával, és melléjük áll majd, de nem kis meglepetésre a koszovói függetlenség napja alkalmából Donald Trump személyesen gratulált Hashim Thaçi koszovói elnöknek, ami erős baráti gesztus.

Korántsem egyértelmű tehát, hogy a Trump-kabinet milyen politikát visz majd a Balkánon, ahogy az sem, mennyire áll bele a sorosozásba. A külügyminisztérium mindenesetre eddig semmi jelét nem adta, hogy komolyan venné a republikánusok vádaskodását. Ahogy az is beszédes, hogy a Stop Operation Soros nevű kormányközeli macedón szervezet lobbistái hiába találkoztak a republikánus külpolitika vezéregyéniségével, John McCainnel, az nem írta alá párttársai levelét. Egyelőre tehát sem a kormányban, sem a republikánusok között nem áll nyerésre a sorosozás, de Trumpnál, ugye, sosem lehet tudni.

A Stop Operation Soros – amelynek megalakulásáról a fideszes sajtó mámoros hangvételben számolt be – 38 oldalas dossziét osztott ki amerikai képviselőknek, amelyben az áll, hogy Soros a sajtó elfoglalásán keresztül akar totális kontrollt szerezni Macedónia felett. A republikánusok levele erre az anyagra támaszkodik, ennek alapján követelték például, hogy az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) számoljon el azokkal a pénzekkel, amelyeket politikai befolyásolásra adott a Soros-alapítványoknak. Az amerikai külügyminisztérium azonban válaszában leírta, hogy az elmúlt 15 évben mindössze három esetben támogatták a Nyílt Társadalom Alapítványt Macedóniában, és ezek is elsősorban roma gyerekek oktatását segítő programok voltak.

Kilóg az orosz láb

A Politico felidézi, hogy Putyin régóta próbálja destabilizálni Kelet-Európát, és a macedón válságot arra igyekszik felhasználni, hogy ellenséges érzelmeket keltsen a Nyugattal és Amerikával szemben. A Kreml például aggódó nyilatkozatban féltette Macedónia békéjét az „áldemokratikus szlogenek mögé bújó külföldi befolyástól”, az orosz propagandaoldalak pedig azonnal rávetették magukat a republikánus képviselők levelére, és szalagcímekben tették fel a kérdést: Zavargásokat szított külföldön az USA? (RT) Obama és Soros együtt hackeltek meg külföldi választásokat? (Szputnyik)

Tüntetés Szkopjében

Tüntetés Szkopjében

Fotó: MTI/AP

Érdekes mellékszála a történetnek, hogy maguk a Soros ellen keresztes háborút indító macedónok is látják a Kreml nyomulását, és próbálják eltávolítani azt maguktól. A Stop Operation Soros egyik alapítója például azt hangsúlyozta a Politicónak, hogy ők függetlenek az oroszoktól, de látják, hogy azok erősen érdeklődnek, és azt is, hogy egy virtuális trollhadsereg olyan Soros-ellenes tömegtüntetésekről is rendszeresen posztol, amelyek egyáltalán nem is léteztek. (Az orosz információs hadviselésről itt írtunk részletesen.) A VMRO szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy nekik „egyetlen alapítvánnyal és egyetlen emberrel” van problémájuk, és „nem olyan jó, hogy ezzel Oroszország vagy valaki más egy stratégiai játék érdekében visszaél”.

A magyar meló

A cikk végül kitér arra is, hogy a sorosozás nem csak Macedóniában divatos, erre pedig Magyarországot hozza fel példaként. Konkrétan Orbán Viktor évértékelő beszédét, akit a Politico „oroszbarát szélsőjobboldali vezetőként” jellemez. És aki többek között azt mondta legutóbbi évértékelőjében: „itt nagytestű ragadozók úszkálnak a vízben, ez itt Soros György határokon átnyúló birodalma”, amely bele akar avatkozni a magyar belpolitikába.

Ezek után tudósítanak arról a szintén a Stop Operation Soros szlogen köré szerveződő múlt szombati budapesti konferenciáról, ahol egy színes, nemzetközi társaság tagjai – köztörvényes bűncselekményekért elítélt brit újfasiszták, nyilas gyökerekkel rendelkező „újjobboldali” egyetemisták és a Jobbik szélsőséges szárnyához kötődő figurák – beszéltek arról, hogy Soros a migránsokkal, az abortusszal és a gender tanszékekkel akarja elsüllyeszteni Európát.

Budapest szívében borult egymás nyakába a putyinista fajvédők európai élcsapata

Figyelmébe ajánljuk