Most sem tudott áttörni az új baloldal Spanyolországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2016. június 27.

Külpol

Viszont valóságos örömünnep tombolt a konzervatív Néppárt madridi székházánál hétfő hajnalban.

A zászlókat lengető tömeg lelkes skandálásával alig hagyta szóhoz jutni Mariano Rajoy pártelnököt – írta Madridból az MTI tudósítója, Fehér Krisztina. „Megnyertétek a választásokat, mert hittetek a győzelemben” – intézte köszönőszavait a szavazókhoz a politikus a belvárosi épület balkonjáról, ahol a PP teljes pártvezetése felvonult. A parlamentbe jutott többi pártra utalva azt is mondta, hogy már a választások másnapján „mindenkivel” megkezdik a párbeszédet, a spanyolok „100 százalékának” érdekében. Hozzátette, hogy az egész nép szolgálatára állnak, azokéra is, akik nem szavaztak rájuk. Az ügyvezető spanyol miniszterelnök beszéde a szokásosnál jóval rövidebbre sikerült, mivel az ünneplő tömeg mondatonként szakította félbe üdvrivalgással és énekléssel.

Rajoy beszéde alatt

Rajoy beszéde alatt

Fotó: MTI/EPA

A választási eredmények miatt leginkább csalódottak a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) választási pártszövetség eredményváróiban voltak a szavazók, akik baloldali fordulatra készültek az ország élén, és kora este még jókedvűen ünnepeltek. Hiába várták a közvélemény-kutatások is legalább a második helyre a pártot, az végül harmadik lett, nem sikerült megelőzniük a szocialista pártot. Pablo Iglesias, a szövetség miniszterelnök-jelöltje elismerte, hogy más várakozásaik voltak, és nem vált be az az elképzelésük, hogy az egyesülés győzhet, noha a haladás érdekében fogtak össze. Szerinte túl magasra tették a lécet, de az eredmény ellenére sokat fejlődtek. „Előbb-utóbb nyerni fogunk” – jelentette ki. Aggodalmának adott hangot a konzervatív blokk megerősödése miatt Spanyolországban, és jelezte, párbeszédet kezdeményez a szocialista párttal, hogy más politika felé haladjanak. A fiatalság mellettünk áll – mondta. (A Podemos kétségkívül a legérdekesebb jelenség most a spanyol politikában. Két éve írtunk róla először, tavaly pedig a Republikon elemzését is közöltük – a szerk.)

Iglesias szavaz

Iglesias szavaz

Fotó: MTI/EPA

Optimistán, de visszafogottan nyilatkozott az eredmények ismeretében Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, miután pártja megőrizte vezető szerepét a baloldalon a választáson elért második helyével. „Köszönöm az állampolgároknak, hogy saját sorsukat a kezükbe vették” – fogalmazott arra utalva, hogy az előzetes felmérések a párt csúfos vereségét és harmadik helyre szorulását jelezték. A politikus nyilvánosan gratulált a PP győzelméhez. A nehézségek ellenére a szocialista párt újra jelentős politikai erő – mondta Sánchez, hangsúlyozva azt is, hogy nem elégedett, mert nyerni akart. Pablo Iglesiast és a Podemost hibáztatta azért, hogy az elmúlt hat hónapban nem tudott megalakulni egy baloldali kormány Spanyolországban és azért is, hogy a konzervatív párt megerősödött. Szavai szerint a szocialista párt a dél-európai ország egyetlen haladó pártja, amely az elmúlt 37 évben modernizálta és európaivá tette Spanyolországot.

Sánchez dedikál a kampány alatt

Sánchez dedikál a kampány alatt

Fotó: MTI/EPA

Szolidan ünnepeltek a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt hívei is, miután a korábbi 40 helyett 32 mandátumot szereztek az új törvényhozásban. Albert Rivera pártelnök a választási eredmények első értékelésében arról beszélt, hogy nem elégedettek, mert többet szerettek volna elérni, és belátják, hogy ezért változtatniuk kell, elemezni, miért nem sikerült több embert mozgósítaniuk. Ugyanakkor azzal elégedett, hogy több mint 3 millió spanyol őket akarta kormányon látni. A Ciudadanos alkalmas lesz Spanyolország megújítására, változást keresztülvinni „a jobb” érdekében, ahogy ezt tette az egész kampány alatt – jelentette ki.

„Azt akarom mondani a PP-nek és a PSOE-nek, hogy legyenek készek asztalhoz ülni, és megpróbálni kormányt alakítani. A Ciudadanos ott lesz ennél az asztalnál” – fogalmazott, ezzel lényegében egy nagykoalíció létrehozását ajánlva a feleknek, amelyet egyébként a Néppárt fél éve képvisel, de a szocialista párt és a Ciudadanos is eddig következetesen elutasított. Rivera most azt mondta: részvételük egyetlen feltétele, hogy a spanyolok érdekeit a pozíciókról való egyezkedés elé helyezzék.

A leadott szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságát követően, a hivatalos – de még nem végleges – adatok szerint a PP 137, a PSOE 85, az Unidos Podemos 71, a Ciudadanos 32 mandátumot szerzett. Az eredmények alapján egyetlen párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget, ezért a pártoknak tárgyalniuk kell koalíció létrehozásáról. Az elmúlt fél évben ez nem sikerült, ezért kellett megismételni a parlamenti választásokat.

A Politico szerint hiába született a decemberihez hasonló eredmény, nagyobb az esély a megegyezésre, hiszen erős a választói nyomás. Ugyanitt megjegyzik, hogy a korrupciós botrányok ellenére is győzni tudó, az idősebb választók körében különösen népszerű Néppártot valószínűleg segítette a Brexit, mert sokan a pénzügyi stabilitással azonosítják őket – és válság idején erre még nagyobb igény van.

Neked ajánljuk