Szabad Európa: A kormányfő vagy a külügyminiszter budapesti látogatásához kötné a kormány a svéd NATO-csatlakoázást

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 18.

Külpol

Diplomáciai források kevés esélyt látnak a Canossa-járásra.

Még mindig a svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti látogatásához kötné a kormány Svédország NATO-tagságát – írja egy magas rangú kormányzati és egy diplomáciai forrásra hivatkozva a Szabad Európa.

A lap szerint a magyar kérés teljesítésére kevés az esély, így ha igaz a források állítása, akkor nemhogy nem szavaz idén ősszel a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozásáról, de a ratifikáció távolabb van, mint valaha. Mint ismert, Recep Tayyip Erdoğan frissen újraválasztott török elnök a júliusi vilniusi NATO-csúcson közölte, hogy sikerült kompromisszumra jutnia a svéd kormánnyal a nyitott kérdésekben, amire Szijjártó Péter külügyminiszter is gyorsan bejelentette: már magyar részről is „csak technikai kérdés a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja”. A lapnak nyilatkozó források szerint azonban korántsem ilyen egyszerű a helyzet, mivel

a kormány továbbra is azt várja, hogy vagy Ulf Kristersson svéd kormányfő, vagy Tobias Billström külügyminiszter Budapestre jöjjön, és találkozzon Orbán Viktorral vagy Szijjártó Péterrel.

A Szabad Európa kormányközeli forrása szerint Orbánék egyfajta Canossa-járás jellegű utat várnak el a svédektől, amelynek során a magyar fél elmondhatná, hogy idehaza az égvilágon semmi gond nincs a demokráciával és az emberi jogok érvényesülésével, a svéd partner pedig tudomásul venné ezt. Erre azonban a jelek szerint igen kevés az esély, mivel egy az ügyre rálátó diplomata forrás szerint, „aki ismeri a svédeket, a svéd diplomáciát, az pontosan tudhatja, hogy egy ilyen elvárásnak sosem fognak eleget tenni.”

(Címlapképünkön: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk