Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésen „természetesen” az orosz külügyminiszterrel is találkozni fog

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 18.

Külpol

És másoknak is ezt ajánlja.

A világnak meg kellene ragadnia az ENSZ-közgyűlés adta lehetőséget az ukrajnai béketeremtésre, ehhez azonban párbeszédre van szükség a szembenálló felek között – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban az ENSZ 78. Közgyűlésére érkezve.

A tárcavezető az ENSZ közgyűlésének alkalmából délutánra tervezett európai uniós külügyi tanácsüléssel kapcsolatban arról beszélt, kollégái nyilván óva fognak inteni mindenkit attól, hogy az orosz kormány képviselőivel találkozzanak és párbeszédet folytassanak velük. Szijjártó szerint azonban „ez egy rossz irány” „Itt vagyunk New Yorkban, itt vagyunk az ENSZ közgyűlésén. Az ENSZ-t nem azért hozták létre, hogy a hasonló gondolkodású emberek csoportosuljanak benne, arra vannak más szervezetek, például a NATO vagy az Európai Unió is ilyen” – érvelt a külügyminiszter, hozzátéve, az ENSZ-t azért hozták létre, „hogy az egymással akár még háborús viszonyban lévő felek is legalább beszélni tudjanak egymással”.

„Itt most ezt az egy hetet meg kellene ragadnia a világnak arra, hogy békét teremtsünk Ukrajnában. Itt vannak az oroszok, itt vannak az ukránok, itt vannak az amerikaiak, a franciák, mindenki, és itt lenne lehetőség arra, hogy mindenki beszéljen egymással úgymond semleges területen” – fogalmazott Szijjártó, aki ezek után közölte, 

a tervek szerint a hét második felében „természetesen” az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval is találkozni fog.

Hozzátette: „Azt tartanám helyesnek, ha ezt minél több nyugat-európai kollégám is megtenné.”

Szijjártó Péter a Világgazdasági Fórum munkaülésén is részt vesz. Ezzel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, amiért az ukrajnai invázió miatti „háborús pszichózisból” olyan politikai hangulat jött létre, amely a világ újbóli blokkosodásához vezethet. A külügyminiszter szerint „szálanként vágták el az együttműködést” Európa és Oroszország között, ami súlyos károkat okozott a kontinens versenyképességének. A külügyminiszter hozzátette, mindemellett „törekvések vannak Nyugat-Európából sajnos arra nézvést is, hogy az európai–kínai gazdasági kapcsolatokat vágják szét, ami tragikus következményekkel járna”.

(Címlapképünkön: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos magas szintű ülésén New Yorkban 2023. szeptember 18-án. Forrás: MTI/KKM)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk