Szélsőjobboldali fegyveresek támadásától tartanak a Capitoliumban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 4.

Külpol

Donald Trump fanatikus hívei között elterjedt, hogy a volt amerikai elnök március 4-én ismét hatalomra kerül.

Fokozott készültségbe helyezték csütörtökön a rendvédelmi szerveket a Capitoliumnál, miután hírszerzési információk szerint egy fegyveres csoport a törvényhozás épületének megtámadására készülhet – számolt be róla az MTI washingtoni forrásokra hivatkozva.

A jelentések szerint a fenyegetés egy szélsőjobboldali összeesküvés-elmélethez kapcsolódik, miszerint Donald Trump volt amerikai elnök március 4-én ismét hatalomra kerül, és ezzel párhuzamosan ezrek érkeznek a fővárosba, hogy megpróbálják eltávolítani a demokratákat hivatalukból. Eredetileg március 4. volt az elnöki beiktatás napja az Egyesült Államokban, amelyet 1933-ban változtattak január 20-ára.

A hatóságok megfigyelték például a Three Percenters nevű, kormányellenes fegyveres csoport tagjai közötti internetes beszélgetéseket, amelyekben szó volt a Capitolium elleni esetleges csütörtöki támadásról. A Three Percenters tagjai közül többen részt vettek a törvényhozás épületének január 6-ai megtámadásában.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, január 6-án, miután a leváltott elnök, Donald Trump egy beszédben feltüzelte őket, a hívei betörtek az amerikai törvényhozás épületébe. A kongresszus ülése félbeszakadt, Mike Pence alelnököt kimenekítették, az épületet lezárták, a több száz Trump-párti randalírozó ellen könnygázt is bevetettek a rendőrök. Az incidensnek öt halálos áldozata volt, köztük egy szolgálatban lévő rendőr is.

 

A demokrata többségű képviselőházezt követően lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus végül felmentett. A volt elnök továbbra sem hajlandó elismerni vereségét, és egyelőre azt sem zárta ki, hogy 2024-ben ismét elnökjelöltként térne vissza a politikai színtérre. 

A rendőrség jelenleg fokozott erőkkel védi a Capitoliumot és környékét, valamint a Nemzeti Gárda körülbelül 5200 tagja is az amerikai fővárosban van Joe Biden elnök beiktatása óta. A törvényhozás épületét továbbra is magas kerítés veszi körül, amelyet még január 6. után állítottak fel a Capitolium körül.

Figyelmébe ajánljuk