Orbán Viktor: Az Európai Néppárt LMBTQ-őrületbe esett

  • narancs.hu
  • 2021. március 4.

Külpol

Meg migránsokat akar és multikulturalizmust.

Miután szerda délelőtt Orbán Viktor az EPP frakcióvezetőjének, Manfred Webernek címzett levelében hivatalossá tette, hogy a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, élénk nyilatkozatháború kezdődött a fideszes politikusok közösségi oldalain. Ahogy arról mi is megemlékeztünk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyenesen bocsánatkérésre szólította fel Manfred Webert, majd gyorsan azt is megjegyezte: „Jó, hogy végre nem tartozunk olyan frakcióhoz, amit egy ilyen ember vezet.”

Mindeközben a kormányközeli sajtó igyekszik a Fidesz kényszerű távozását valamiféle politikai győzelemként beállítani. Boris Kálnoky, az állami milliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium Média Iskolájának vezetője az MCC blogján arról írt: „A Fidesz számára (éppúgy, mint a CDU/CSU számára is) ez a lépés kitűnő a választási kampány szempontjából. A Fidesz mindig is sikeresen alkalmazta azt a narratívát, amelyben szembeállította az elnyomó, igazságtalan EU-t a becsületes, bátor Magyarországgal. Ez ismét működhet.”

Bayer Zsolt a saját blogján kicsit továbbment ennél, amikor úgy fogalmazott: „Végre faképnél hagyjuk azt a gyáva, gerinctelen és hülye Webert, meg ezt a színtelen-szagtalan, semmilyen Néppártot.”

De kifejtette álláspontját G. Fodor Gábor is („Erő helyett gyengeség: erről szól ma a néppárt.”) és még számtalan kormányközeli megmondóember.

Várható volt tehát, hogy Orbán Viktor is hangot ad a véleményének valamelyik nyilvános megszólalási felületén. Ez végül is a miniszterelnök hivatalos honlapja, a miniszterelnok.hu lett, illetve a kormányfő hivatalos Facebook-oldala. Mindkét helyen ugyanaz a rövid írás jelent meg csütörtök délután, Szamizdat 6. címen. Hogy a miniszterelnöki honlap vagy Orbán Viktor Facebook-oldala miért és mennyiben lenne szamizdat, az nem világos. A kormányfő mindenesetre egy rövid és határozott jegyzetben tudatta véleményét a kilépésről.

COVID 2/114. Mindeközben Brüsszelben // Meanwhile in Brussels Szamizdat 6. A Fidesz kilépett az Európai Néppárt...

Posted by Orbán Viktor on Thursday, March 4, 2021

„Miközben mi itt, Magyarországon és más vezetők a saját országaikban szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában. Ez vállalhatatlan” – fogalmaz Orbán. Ezután kifejti, hogy bár a magyarok mindig igyekeztek „a folyamatosan hátráló és a politikai értékeit a süllyedő léghajóból kidobáló” néppártot megreformálni, egy „nagy, erős, demokratikus jobboldallá” összekovácsolni, ez a lehetőség tegnap végképp elveszett.

A miniszterelnök ugyanakkor bizakodó, mint írja, „kilépésünk új perspektívát nyit az európai politikában is”. Habár nem egyértelmű, hogy mire gondol, az mindenesetre már szerdán kiderült, hogy Orbán korábbi szövetségese, az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini szívesen átvenné a Néppárton belül a fideszes képviselők helyét – az olasz sajtó értesülései szerint legalábbis pártja jelentkezését tervezi a képviselőcsoportba.

A magyar miniszterelnök mindenesetre úgy látja, elérkezett az idő arra, hogy „az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak,

akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe,

védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik.”

Ezek szerint az Európai Néppárt migránsokat akar, multikulturalizmust, LMBTQ-őrületbe esett, nem védi Európa keresztény hagyományait, és nem tiszteli a nemzetek szuverenitását. Amennyiben a magyar miniszterelnök ezt így látja, az viszont felveti a kérdést, hogy miért csak most kerítettek sort a szakításra, illetve, hogy a frakcióból való kilépés a pártcsaládból való távozást is maga után vonja-e. Vagy csupán az EPP frakciójára vonatkoznak ezek a megjegyzések? Illetve mi a helyzet a KDNP-s Hölvényi Györggyel, ő is LMBTQ-őrületben döntött úgy, hogy nem lép ki a fideszesekkel együtt?

Akárhogy is, kíváncsian várhatjuk, hogy kik lesznek ezután Orbán szövetségesei az EPP-vel szemben felépítendő új európai demokratikus jobboldalon.

Figyelmébe ajánljuk