Szijjártó: „A kereszténység a legüldözöttebb vallás”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 21.

Külpol

Áder: „Mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesültem a brutális terrorcselekményekről.”

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozattal kapcsolatban az M1 csatornának.

A miniszter hangsúlyozta: mélységesen elítélik ezt a támadást, amely ismét bebizonyította, hogy a terrorszervezetek támadásainak kiemelt célpontjává váltak a hívők közösségei, ezen belül is elsősorban a keresztények. A terroristák ezúttal misék alatt támadtak a hívekre, ami rendkívül gátlástalan cselekedet – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait. Elmondta, hogy a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható. A magyar hatóságok hét, Srí Lankán tartózkodó regisztrált magyar állampolgárról tudnak, nekik nem esett bajuk.

A miniszter azt kéri a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

Áder János részvétét fejezte ki

Magyarország minden polgára nevében őszinte részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a Srí Lankán szállodák és katolikus templomok ellen elkövetett robbantásos merényletekben elhunyt ártatlan emberek hozzátartozóinak és barátainak a Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött részvéttáviratában.

„Mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesültem a brutális terrorcselekményekről, amelyek Srí Lanka négy városában történtek a nap folyamán és tragikus módon oly sok békés ember életét követelték” – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott részvéttáviratban. Áder János kiemelte, hogy Magyarország polgárai „a gyász e nehéz óráiban” kiállnak Srí Lanka népe mellett, és megerősítik, hogy továbbra is elkötelezettek a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelem mellett. A köztársasági elnök mielőbbi felépülést kívánt annak a több száz embernek, aki megsebesült „az aljas támadásokban”.

A Srí Lanka több pontján végrehajtott húsvétvasárnapi robbantásokban 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek. Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését.

(MTI)

Előkerült egy videó, melyen látszik az egyik Srí Lanka-i robbantás

Egy autó fedélzeti kamerája vette fel.

Figyelmébe ajánljuk