Srí Lanka: Újabb robbantás történt, kijárási tilalmat rendeltek el

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 21.

Terror

A kormány felfüggesztette a közösségi média működését.

Egy nyolcadik robbanás is történt húsvét vasárnap Srí Lankán, ismét a fővárosban, annak egy északi peremkerületében, az ország kormánya pedig kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését, de minderről egyelőre csak kevés részletet lehet tudni – jelentették hírügynökségek.

Az újabb robbanás Orugodavatta helységben történt, amely Colombóhoz tartozik. Egyelőre nem tudni, hogy van-e áldozata. A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe – jelentette be a védelmi minisztérium.

A Hiru televízió adásáról rögzített kép a megrongálódott Szent Antal tempom belsejéről.

A Hiru televízió adásáról rögzített kép a megrongálódott Szent Antal tempom belsejéről.

Fotó: MTI/AP/HIRU

 

Ahogyan arról a narancs.hu is beszámolt, vasárnap reggel több templomnál és szállodánál történt robbantás Srí Lanka fővárosában, Colombóban. Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője elítélte a robbantásos merényleteket, amelyekben 200-nál többen meghaltak és legalább 450-en megsebesültek. Egyúttal valamennyien együttérzésüket, illetve részvétüket nyilvánították az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Theresa May brit miniszterelnök Twitter-üzenetében rémisztőnek nevezte a támadásokat, és hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és el kell érnie, hogy mindenki félelem nélkül gyakorolhassa hitét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az áldozatokat és a hozzátartozókat együttérzéséről biztosítva azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani a merényleteket követően szükségessé vált intézkedésekhez és munkálatokhoz.

Frank-Walter Steinmeier német államfő gyáva terrortámadásoknak nevezte a merényleteket.

Angela Merkel kancellár szóvivője útján azt emelte ki: a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet és intolerancia soha nem győzedelmeskedhet.

Sebastian Kurz osztrák kancellár körmönfont terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, elítélte azokat, és aggodalmát fejezte ki miattuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában cinikus és kegyetlen cselekedetnek nevezte a merényleteket. Leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Reuven Rivlin izraeli elnök förtelmes bűncselekményként említette a terrorsorozatot. A zsidó állam feje úgy fogalmazott, hogy „bármely vallás elleni támadás mindegyikünk elleni támadás.”

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke szintén elítélő nyilatkozatot adott ki.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a történteket.

Elítélte a merényleteket az afgán elnök, az indiai miniszterelnök, valamint a bahreini, a katari külügyminisztérium és az Egyesült Arab Emírségek kormányzata is.

(MTI)

Borítóképünkön: Az áldozatok hozzátartozói egy kórházban Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 156-an életüket vesztették, és 400-an megsebesültek. MTI/AP/Eranga Jayawardena

Figyelmébe ajánljuk