Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte a minszki gépeltérítést

  • narancs.hu
  • 2021. május 25.

Külpol

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter örül, hogy az EU végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel 

Míg a magyar külügy először csak szűkszavúan reagált a minszki répeltérítés ügyére, addig Szijjártó az eset másnapján az MTI-nek nyilatkozva már kiemelte, elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.

Elfogadhatatlan és visszautasítandó mindaz, amit a belarusz hatóságok tettek – hangsúlyozta.

"Örülök annak, hogy az EU végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben. Örülünk annak, hogy gyorsan sikerült megállapodni a válaszintézkedésekről, azokat mi teljes egészében támogattuk és támogatjuk is természetesen" – fogalmazott.

Mint ismert, vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

Mindeközben Minszk meghívta a nemzetközi légiforgalmi és biztonsági szervezetek, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőit, hogy vizsgálják meg gépeltérítés esetét – közölte kedden a fehérorosz közlekedési és tájékoztatási minisztérium légiforgalmi hivatala.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk