A magyar külügy szűkszavúan reagált a minszki incidensre

  • narancs.hu
  • 2021. május 25.

Külpol

Két mondatot írtak egy újságírói kérdésre.

Az atv.hu minszki incidensről szóló kérdésére a magyar külügyminisztérium a következőképpen reagált:

Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.

A külügy nem adott ki tehát külön közleményt az incidensről, és azt is csak kérdés után erősítette meg, hogy a magyar álláspont mindenben egyezik az EU álláspontjával és közös közleményével.

Orbán hétfőn sem említette az ügyet, amikor az EU-csúcsról videón bejelentkezett, pedig Charles Michel, az Európai Tanács elnöke még aznap bejelentette: az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel, és elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság járatának előző napi minszki földre kényszerítését.

Kedden hajnalban EU-vezetők már újabb, Fehéroroszország elleni büntetőintézkedésekről nyilatkoztak. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozó első munkanapját záró sajtóértekezleten kijelentette: a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen. A felháborító eset erős válaszokat kívánt meg, ezért a tagállami vezetők az uniós szankciólista kibővítésében egyeztek meg, az incidensben részes személyekkel, és ugyancsak korlátozó intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimet finanszírozzák - monda.

Hangsúlyozta: a fehérorosz hatóságok az incidenssel, és egy harci repülőgép indokolatlan bevetésével előre megfontolt módon megsértették a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat. Mivel a fehérorosz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Az Amerikai Egyesült Államok Raman Prataszevics szabadon bocsátását követeli, Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a gép eltérítését és az újságíró letartóztatását. A lengyel miniszterelnök szintén erősen fogalmazott, amikor azt mondta: a fehérorosz állami terrorizmus nem maradhat megtorlás nélkül. Németország és Ausztria azonnali magyarázatot vár Minszktől az incidensre. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk