Szijjártó: Magyarország százezer maszkot és ötezer védőruházatot adományoz Macedóniának

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Külpol

Miért segítünk? Migránsok!

Szijjártó továbbra is turnézik a világban, hétfőn épp Szkopjéban járt, amikor egészségügyi védőfelszerelést adományozott Magyarország Észak-Macedóniának, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal - számolt be az MTI.

Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni észak-macedón védekezéshez. A tárcavezető kiemelte, Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása. Hozzátette, folyamatosan járnak a repülőgépek a kínai nagyvárosok és Budapest között, és hozzák Magyarországra az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket.

Ez már csak azért is érdekes bejelentés, mert eddig nem pontosan volt világos, miért is nem kötelező a szájmaszkok hordása a lakosság egészének, és a különféle okok között épp Orbán Viktor mondta azt, hogy "nem tudja garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban meg tudnak vásárolni".

Nakje Csulev észak-macedón belügyminiszter átveszi Magyarország humanitárius segélyadományát Szijjártó Pétertől

Nakje Csulev észak-macedón belügyminiszter átveszi Magyarország humanitárius segélyadományát Szijjártó Pétertől

Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás


"Mi magyarok felelős szomszédságpolitikát folytatunk, ennek keretében Szlovéniának, Horvátországnak, Szerbiának és most Észak-Macedóniának nyújtunk ilyen jellegű segítséget" - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. (Akin a fotók szerint a nagy felelősségtudat nevében nem volt maszk, ellentétben az őt fogadókkal. Igaz, Nakje Csulev belügyminiszter is letolta az állára, ami olyan, mintha nem is hordaná.)

Szijjártó kiemelte, amit ki kell: migránsok!

"Ha ezek az országok legyengülnek a szó szoros és átvitt értelmében is, akkor a védekezési kapacitásuk is gyengébb lesz, és ha jön egy nagy, illegális migrációs nyomás, aminek sajnos megvan az esélye, akkor ez az ország nem tud annak ellenállni, nem tudja megállítani a migrációs nyomást, és nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy minél délebbre legyen a migrációs nyomással szembeni hatékony védekezésnek a vonala" - mondta.


Szijjártó emellett gratulált Észak-Macedóniának ahhoz, hogy a múlt héten a NATO teljes jogú tagjává vált, és hogy Szkopje elkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Ezt "egy nagy észak-macedón és egy nagy magyar sikernek is".

Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen - de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk