Svédország kormánya szélesebb felhatalmazást kér, hogy gyorsabban tudjon intézkedni a járvány ellen

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Külpol

A felhatalmazás korlátozott időtartamra szólna.

Svédország kormánya szélesebb felhatalmazást szeretne kapni három hónapra szólón, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen parlamenti jóváhagyás nélkül joga legyen egyebek közt lezárni repülőtereket, vasúti pályaudvarokat – idézi az MTI Reuters hírügynökséget.

Svédországban eddig alig hoztak korlátozó intézkedéseket: a felsőoktatásban áttértek a táv módra, lezárták az idősotthonokat a látogatók elől, és tilosak az ötven főnél népesebb összejövetelek, viszont az általános és középiskolák nyitva vannak, akárcsak a vendéglők vagy az edzőtermek, pedig már mintegy négyszázan meghaltak a járvány miatt a skandináv országban.
A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány most kellő törvényi felhatalmazást kér, hogy gyorsan tudjon cselekedni a járvány ellen.

„Láttuk, hogy milyen hamar változhat a helyzet Svédországban és Európában, és szélesebb lehetőségekre van szükségünk, hogy gyorsan reagálhassunk, ha a körülmények megkívánják” – áll Lena Hallengren egészség- és szociálisügyi miniszter nyilatkozatában.
Egyelőre nem tudni, hogy mikor szavaz a svéd parlament a kormány jogkörének szélesítéséről.

Több ezer halottra számít a koronavírus miatt országában a svéd miniszterelnök

6131 igazolt koronavírus-fertőzöttről tudnak. Eddig 358 beteg hunyt el a Covid-19-járvány következtében. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Több ezer halottal kell számolni Svédországban az elhúzódó Covid-19-járvány miatt Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.