Szlovák védelmi miniszter: Magyarországon képeznek ki ukrán katonákat

  • narancs.hu
  • 2023. március 7.

Külpol

Egy nyilvános beszélgetésen mondta ezt Jaroslav Naď. 

Egy beszélgetéssorozat újabb részét forgatták Nagymihályban, amin a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer, valamint a védelmi miniszter, Jaroslav Naď  vett részt. A parameter.sk tudósítása szerint a beszélgetésre egy oroszbarát csoport is összeverődott, akik miatt nehéz volt elkezdeni a rendezvényt, annyira hangosan ordítoztak a teremben. 

Naď  egy kérdésre válaszolva azt mondta, Csehország és Lengyelország nagyobb mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszor elleni harc során, mint Szlovákia. És „ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak” – tette fel a kérdést, aki arról elmélkedett, hogy a szomszéd országként szinte kötelességük segítő kezet nyújtani. Mire a hangoskodó hallgatóság soraiból valaki bekurjantotta, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.

 Erre Naď azt válaszolta, de

„a magyarok is segítenek – az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön [Magyarországon] folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud”. 

 
Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. január 27-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A parameter.sk megjegyzi, az Orbán-kormány a háború kitörése úta hangoztatja, hogy az ukránok katonai megsegítése (például a nekik történő fegyverszállítás) tévút, ezért Magyarország a környéken egyedüli országként nem is küldött semmilyen katonai felszerelést. Azzal érvelnek, hogy a fegyverszállítás csak a háború eszkalációjához vagy „elhúzódásához” és „még több szenvedéshez” vezet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk