Szlovákiában jobban szeretik Orbánt, mint Csehországban

  • narancs.hu
  • 2022. október 28.

Külpol

A kérdés mindkét országban ez volt: ki a legmegbízhatóbb külföldi politikus?

Online felmérést kézített az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség a Dennik N nevű portál megbízásából Csehországban és Szlovákiában arról, hogy az emberek kiben bíznak a legjobban a külföldi politikusok közül. 

A válaszokból az derült ki, hogy a két ország lakói eléggé eltérően ítélik meg a világpolitikai szereplőit.

Csehországban a legmegbízhatóbb külföldi politikusnak Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnököt tartják – több mint 60 százalék bizalmát élvezi –, utána Volodimir Zelenszkij ukrán elnök következik, 41 százalékkal, majd Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök jön. Orbán Viktorban a cseh válaszadók 21,89 százaléka bízik.

Szlovákiában Emanuel Macron francia elnök vezet, több mint 30 százalékkal, de rögtön utána Orbán Viktor magyar miniszterelnök következik, majdnem ugyanilyen arányú támogatottsággal. Az első ötben benne van még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ami Vlagyimir Putyin orosz elnököt illeti, a Szlovákiában megkérdezett emberek ötöde nyilatkozott róla a kérdés alapján kedvezően, míg Csehországban csak a tizede.

A közvélemény-kutatás kitért arra is, hogy Magyarországot mennyire tekintik szövetségesnek, és mennyire fenyegető tényezőnek. Szlovákiában 26,9 százalék közeli szövetségesként gondol Magyarországra, és 13,5 százalék érzi Szlovákiára veszélyesnek. A csehek 12,6 százaléka számára Magyarország közeli szövetséges, és 15,6 százalékuk meggyőződése szerint nem az.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk