Szlovéniába mától csak 48 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni

  • MTI
  • 2021. március 29.

Külpol

És nem mindegy, melyik országban végezték el a tesztet.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, a beutazáshoz a határon 48 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatni, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni - közölte a helyi média.

    Az új határrendelet szerint az összes volt jugoszláv tagállam is vörös listára került, és - néhány kivétellel - a szlovén állampolgárok sem utazhatnak ezekbe az országokba.

    Korábban antigén gyorsteszttel is be lehetett utazni az országba, de az említett államokból hamis tesztekkel érkezők miatt szigorítottak a feltételeken. Azoknak, akik nem rendelkeznek PCR-teszttel, tíz napig tartó kötelező hatósági karanténba kell vonulniuk.

    Például akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából vagy Észak-Macedóniából szeretnének Szlovéniába belépni, többek között Horvátországban vagy Magyarországon elvégzett teszttel utazhatnak csak be Szlovéniába. Ljubljana vörös besorolású országként tartja számon a szomszédos országokat is, Magyarországot, Ausztriát és Olaszországot.

    A PCR-teszt kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki. A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják a bizonyítványt.

    Szlovéniában hétfőre 287-tel több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4024-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 526-an vannak kórházban, 112-en intenzív osztályon.

 

Figyelmébe ajánljuk