Több ezren tüntettek Szlovéniában a járvány elleni intézkedések miatt

  • narancs.hu
  • 2020. május 2.

Külpol

Ljubljanában péntek este 3500-an vonultak utcára a kormány és az általa hozott intézkedések ellen.

A koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított egészségügyi felszerelések beszerzése miatt korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén miniszterelnök és kormánya ellen Ljubljanában péntek este 3500-an tüntettek. A közösségi oldalakon szerveződött demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték. a ljubljanai kormányépület előtt 2020. április 27-én.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Ziga Zivulovic Jr.

 


Aleksandra Golec, a ljubljanai rendőrség szóvivője a szlovén hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a tüntetés nem volt bejelentve és a szervezők sem ismertek. A rendőrség szabálysértés és bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított.
A szlovén sajtó arról írt: a demonstrálók közül többen viseltek szájmaszkot, de sokan nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

Közben Szlovéniában egy nap alatt öttel - ugyanannyival, mint előző nap - 1439-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami egy hónapja a legalacsonyabb esetszám. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 94-re nőtt.

A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 55 020 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 60-an vannak kórházban, és közülük 21-et ápolnak intenzív osztályon.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.