Putyin szóvivője háborúnak nevezte a háborút

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Külpol

Dmitrij Peszkov játszott a szavakkal.

„Háborús állapotban vagyunk. Igen, ez egy különleges katonai műveletnek indult, de amint megjelent ez a bagázs, a kollektív Nyugat Ukrajna oldalán beavatkozott ebbe, ez számunkra már háborúvá vált. Erről meg vagyok győződve, és ezt mindenkinek meg kell értenie a saját mozgósításához” – ezt mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Argumenty i Fakti című újságnak. Nyilatkozatából a Telex idézett.

A szemle szerint ebben a megjegyzésben nem is az az érdekes, hogy Peszkov olyan kifejezést használt az Ukrajna ellen indított támadásra, amelyet a hatályos orosz törvény szerint elvileg nem szabadna, hanem az, hogy a jelek szerint 2022 után ismét mozgósítás jöhet Oroszországban. 

Az azon túl is rossz emlékű intézkedés volt, hogy 300 ezer embert hívtak be az ukrajnai harcok miatt, mert többen tiltakoztak – akadt, aki öngyilkos lett –, lövöldözés, gyújtogatás is volt a sorozóirodákban.

Azt, hogy a mozgósítás az utóbbi időben nem került szóba, most pedig igen, a Telex összefüggésbe hozza azzal, hogy március 17-én Vlagyimir Putyin ismét megnyerte – a hivatalos eredmények szerint 87 százalékkal – az elnökválasztást, és így most már kevésbé kell arra ügyelnie, milyen intézkedés milyen reakciót vált ki az emberekből. 

A Kreml retorikája azért is változhatott, mert Emmanuel Macron francia elnök szóba hozta, nem kizárt, hogy a NATO katonái megjelenjenek Ukrajnában. 

Peszkov a fönt említett interjúban azért tisztázza, hogy az orosz hadsereg ukrajnai ténykedésének jogi minősítése nem változott, a hivatalos orosz álláspont szerint nem minősül háborúnak, az továbbra is „különleges katonai művelet”.

Ennek a különbségtételnek a nemzetközi jog szempontjából nincs jelentősége, mert – ellentétben azzal, amit a magyar miniszterelnök is állít – attól, hogy Oroszország hadüzenet nélkül támadott, ez még háború.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?