Terroristának minősítette Kaszparovot Oroszország

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 6.

Külpol

Az egykori sakkvilágbajnok Litvániában él, elítéli a háborút, a parlamenten kívüli orosz ellenzékkel szervez közös tanácskozásokat.

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) felvette csütörtökön a terroristák és szélsőségesek általa vezetett listájára Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot.

A 61. évében járó, emigrációban élő volt szovjet és orosz sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) által összeállított jegyzőkönyv szerint Kaszparov elmulasztotta feltüntetni, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat.

Egy hónappal ezelőtt ugyanez a bíróság 40 ezer rubelre bírságolta meg, amiért külföldi ügynökként való megjelölés nélkül terjesztett anyagokat az interneten. Miután Kaszparov sportkarrierje befejezése után politikai pályára lépett, az orosz minisztérium tavaly májusban felvette őt a külföldi ügynökök nyilvántartásába.

A politikus 2013-ban hagyta el Oroszországot. A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál szerint a Litvániában élő Kaszparov 2016-ban Ivan Tyutrinnal, az orosz Szolidaritás mozgalom korábbi ügyvezető igazgatójával közösen megalapította a Szabad Oroszország Fórumot. A szervezet az ukrajnai háború kitörése óta háborúellenes konferenciákat tart, az orosz parlamenten kívüli ellenzék képviselőinek részvételével.

Amikor 2016-ban magyarul is megjelent Putyinról szóló könyve, nem jött el a budapesti bemutatóra, és a HVG-nek nyilatkozva elmondta, miért: „Azért hagytam el Oroszországot, mert ott hamar eltettek volna láb alól. Igyekszem óvatosan élni, de amit csinálok, nem teszi biztonságosabbá az életemet. Nem kapok nyilvános fenyegetéseket, de tudom, hogy gyűlöl a moszkvai hatalom, és az orosz televízióban az utóbbi hetekben is több lejárató műsort szenteltek nekem. Nem iszom teát ismeretlenekkel, és nem megyek olyan országokba, ahol nem érezhetem magam biztonságban, mert a helyi kormány túl közel áll Moszkvához.”

Egyértelművé tette, hogy azért nem jön szívesen Magyarországra, mert úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök kész szívességeket tenni az orosz elnöknek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk