Theresa May: „Nem jelentené a világ végét”, ha a britek megállapodás nélkül lépnének ki az unióból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. augusztus 28.

Külpol

Bár nem teremtene könnyű helyzetet, azt elismerte.

A brit miniszterelnök szerint „az sem jelentené a világ végét”, ha Nagy-Britannia úgy lépne ki jövőre az Európai Unióból, hogy addig nem sikerült megállapodást elérni a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról.

Theresa May kedden Dél-Afrikában járt, ahol kereskedelemösztönző célú afrikai körutat kezdett és az őt kísérő brit újságíróknak elmondta: továbbra is úgy gondolja, hogy egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik megállapodás az EU-val a brit uniós tagság március végén esedékes megszűnéséig. Hozzátette: a megállapodás nélküli kilépés nem teremtene ugyan könnyű helyzetet, de nem is jelentené a világ végét. May szerint a brit kormány megteszi az előkészületeket arra, hogy egy ilyen helyzetből is sikert kovácsolhasson, de elsősorban azon dolgozik, hogy sikerre vihető, jó megállapodást érjen el az Európai Bizottsággal folyó tárgyalásokon.

Néhány nappal ezelőtt Philip Hammond pénzügyminiszter egy képviselői kérdésre adott írásos válaszában kifejtette, hogy a tárca előzetes számításai szerint megállapodás nélküli kilépés esetén a brit GDP értéke az EU-tagság megszűnésének időpontjától számított 15 évben 5–10,3 százalék közötti mértékben maradna el a megállapodás elérésével számoló jelenlegi alapeseti előrejelzésben szereplő szinttől.

A pénzügyminisztert komoly bírálatok érték a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti képviselői részéről, akik alaptalan félelemkeltéssel vádolták Hammondot. A Konzervatív Pártnak vannak ugyanakkor olyan prominens tagjai is, akik élesen ellenzik a megállapodás nélküli kilépést.

(MTI)

 


Figyelmébe ajánljuk