Tíz embert ítéltek el az ukrán utasszállító lelövése miatt

  • narancs.hu
  • 2023. április 17.

Külpol

Az áldozatok családjai szerint nem a valódi bűnösöket.

Egy iráni bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a tíz embert, akiket az ország fegyveres állományának tagjaiként az ukrán légitársaság Airlines PS752-es járatának 2020 január 8-i lelövésével vádoltak. A gépet, miután felszállt Teheránból, két rakéta találta el, amelyeket a Forradalmi Gárda légvédelmi egysége lőtt ki. A fedélzeten tartózkodó mind a 176 ember meghalt. Az egység parancsnokát  emberölés miatt 13 évre ítélték.

Az áldozatok családjai azonban elutasítják az ítéletet, mert szerintük az „értelmetlen és elfogadhatatlan.” Állítják, hogy az iráni igazságszolgáltatás alacsony beosztású tisztek ellen indított eljárást, nem pedig „a bűncselekmény fő elkövetői ellen".

A gépek ukrán, kanadai, brit és svéd állampolgárok utaztak. Az érintett országok szerint a rakétákat jogellenesen, szándékosan lőtték ki a gépre. Az országok ígéretet tettek Irán felelősségre vonására.

A PS752-es járat lezuhanását követő első három napon az iráni fegyveres erők tagadták, hogy szándékos akció történt, és műszaki hibának tartották az esetet. Ahogy  gyarapodtak a bizonyítékok, a Forradalmi Gárda flottája már úgy fogalmazott, egy légvédelmi egység amerikai rakétának hitte a Boeing 737-800-ast.

Irán légvédelme akkoriban fokozott készültségben volt, mert az ország éppen ballisztikus rakétákat lőtt ki két iraki katonai támaszpontra, ahol az amerikai erők állomásoztak, megtorlásul a Forradalmi Gárda vezető tábornokának, Kasem Szulejmáninak öt nappal korábban, amerikai erők által Bagdadban végrehajtott meggyilkolása miatt. Tavaly az iráni légiszervezet (CAOI) már emberi mulasztásról számolt be a PS752-es járat lelövésével kapcsolatban. Ukrajna akkor elutasította a jelentést, és „cinikus kísérletnek” nevezte az igazság eltitkolására, mert nem találták elégségesnek a bizonyítékokat.

A PS752 járat áldozatainak családjai most azt mondják, hogy nem ismerik el az iráni bíróság legitimitását: „Ez a bíróság nem indított eljárást a parancsnokok és a főbűnösök ellen, és tíz alacsony beosztású tisztet tett meg vádlottként, akiknek hátterét és személyazonosságát teljesen homály fedi.” (BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk