Nem megy el az Egyesült Államok moszkvai nagykövete az orosz alsóházba

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 17.

Külpol

Az oroszok az ukrajnai „biolaboratóriumokról” kérdezték volna a nagykövetet.

Elutasította Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete az orosz parlamenti alsóház meghívását – közölte a moszkvai amerikai nagykövetség hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökséggel. Az Állami Duma a külföldi beavatkozást vizsgáló bizottságának keddi ülésére hívta meg Tracyt.

A diplomatát azért hívták meg a bizottsági ülésre, hogy magyarázatot adjon az „amerikai biolaboratóriumok” ukrajnai tevékenységéről. A nagykövetség sajtószolgálata azt írta: az amerikai fél korábban közölte, hogy elkötelezett a biológiai és toxinfegyverekről szóló egyezményben foglaltak betartása mellett, és visszautasította az ilyen típusú fegyverek előállításával kapcsolatos vádakat is. A diplomáciai misszió szerint az Oroszországgal folytatott konzultációs folyamat ebben a kérdésben lezárult, nincs mit hozzáfűzni.

Lynne Tracy hétfőn a Twitteren közölte, hogy a moszkva lefortovói börtönben meglátogatta Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal kémkedés vádjával őrizetbe vett újságíróját. A misszióvezető rámutatott: ez volt az első alkalom, hogy amerikai diplomaták bejutottak a gyanúsítotthoz több mint két héttel ezelőtti, az amerikiak szerint jogtalan őrizetbevétele óta. Tracy ismételten Gershkovich azonnali szabadon bocsátását sürgette. Ezt egyébként már Biden és Trudeau is követelte.

Evan Gershkovichot március 29-én vették őrizetbe Jekatyerinburgban. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az újságíró az amerikai hatóságok megbízásából államtitkokat gyűjtött egy orosz hadiipari vállalatról. Az orosz külügyminisztérium korábban közölte, hogy az újságíró esetleges kicserélésének kérdését csak bírósági döntés után lehet fontolóra venni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk