Több milliárd dollár kárpótlást fizet Kanada az őslakosoknak

  • narancs.hu
  • 2023. január 22.

Külpol

Az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette a gyerekeket, az erőszakos átnevelésnek csak a kilencvenes években vetettek véget.

Kanada összesen 2,8 milliárd kanadai dollár, vagyis 760 milliárd forint kárpótlást fizet az őslakosoknak, miután megállapodott 325 helyi őslakos közösséggel, írja a 24.hu. Ezzel a jóvátétellel igyekszik enyhíteni a kormány „a kollektív kárt, a nyelv, a kultúra és a hagyományok elvesztését”, amelyet az őslakosok államilag jóváhagyott, de a katolikus egyház vezette bentlakásos iskolákba kényszerítése okozott évtizedeken át.

Az összegből a 325 népcsoport oktatását, kultúráját és nyelvét kívánják feléleszteni Nyugat-Kanadában, valamint elősegíteni a kárvallottak szellemi gyógyulási folyamatát. Az összeg felhasználásának pontos részleteit február 27-én a kanadai szövetségi bíróság fogja meghatározni.

Kanadában 1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Hivatalos adatok szerint 4000 gyermek éhen halt, verték őket, és szexuális visszaélés áldozatai voltak. Más becslések Ezt az időszakot Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság „kulturális népirtásnak” nevezi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk