Konkurenciát kap az euró, jöhet a dél-amerikai közös valuta

  • narancs.hu
  • 2023. január 22.

Külpol

Argentína és Brazília tárgyalásokat kezdeményezett egy közös valutaunió létrehozatalára.

Valutaunió létrehozásáról kezdett tárgyalásokat Brazília és Argentína. Dél-Amerika két legnagyobb gazdasága egy Buenos Airesben összehívott csúcstalálkozón tárgyalja meg a terveket, valamint a többi latin-amerikai országot is felkéri az övezethez történő csatlakozásra, írja a Finantial Times cikkére hivatkozva a Portfólió.

Első körben a régió kereskedelmének fellendítését szolgálná az új fizetőeszköz bevezetése, aminek a neve sur, azaz déli lenne brazil fél javaslata szerint. Fontos szempont továbbá, hogy a térség csökkentse a függését az amerikai dollártól. Sergio Massa argentin gazdasági miniszter az FT-nek arról beszélt, hogy elkezdik tanulmányozni a közös valuta alkalmazásához szükséges feltételeket, sorra kell venni a fiskális kérdéseket, a gazdaság méreteit és a központi bank szerepét. Kezdetben a sur párhuzamosan működne a saját valutákkal.

Az FT becslése szerint egy egész Latin-Amerikára kiterjedő valutaunió a globális GDP mintegy 5 százalékát képviselné. A világ legnagyobb valutauniója, az euró a globális GDP mintegy 14 százalékát teszi ki dollárban mérve.

Hivatalos bejelentés Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök vasárnap este kezdődő argentin látogatása során várható. Egy, az FT-nek névtelenül nyilatkozó tisztviselő felidézte, hogy a két ország már évek óta tárgyal erről a lehetőségéről, azonban az egyeztetések elakadtak, mert a brazil jegybank nem támogatta a kezdeményezést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk