Több mint százezren tüntetnek Varsóban az abortusztörvény és a kormány ellen

  • narancs.hu
  • 2020. október 30.

Külpol

De utcára vonultak a nacionalisták is, akik rátámadtak a demonstrálókra.

Százezernél is több ember vonult utcára péntek délután, hogy a lengyel abortusztörvény szigorítása ellen tüntessen. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, időközben az elégedetlenség már nemcsak a törvénynek szólt, hanem kormányellenes hangulat alakult ki, a tüntetők kormányváltást is követelnek.

A lengyel abortusztörvény elleni tüntetés legfőbb követelése már a kormányváltás

Új szintre lépnek és fehérorosz minta alapján kormányváltó tanácsot állítanak fel. A lengyelországi, abortusztilalom-elleni tüntetések egyik szervezője a Lengyel Nők Sztrájkja (Ogólnopolski Strajk Kobiet) pénteken, nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás azonban mostanra általános kormányellenes tiltakozássá alakult - írja a .

A több helyszínre szervezett demonstrációt nacionalista ellentüntetők zavarták meg, akik pirotechnikai eszközöket dobáltak a tüntetők felé. A rendőrség könnygázt vetett be, többeket letartóztattak.

Marta Lempart, a Lengyel Nők Sztrájkjának egyik vezetője bejelentette, hogy Jarosław Kaczyński, a PiS elnökének háza elé vonulnak. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a demonstrációról készült posztok alapján azt írta a twitteren, hogy Lengyelország még nem veszett el.

Figyelmébe ajánljuk